Dungeons & Dragons je obrovskou legendou v herním světě, o tom není pochyb. Tato legendární tabletop hra vytvořená Garym Gygaxem a Davem Arnesonem v roce 1974 inspirovala mnoho legendárních videoherních RPG, například série Baldur's Gate, Divinity: Original Sin, Neverwinter Nights nebo Icewind Dale. Samotná originální hra se pod novým vydavatelem Wizards of the Coasts (Magic: The Gathering) hraje dodnes, protože stále vychází spousta příběhových rozšíření a oblíbenost této tabletop hry asi nikdy nezmizí.

Fenomén D&D můžete pozorovat i v knihách. Mezi autory, kteří se nechali ve své tvorbě inspirovat, můžeme zařadit například Terryho Pratchetta (Barva kouzel), duo Tracy Hickman a Margaret Weis (DragonLance - Kroniky), Noelle Stevenson (komiks Nimona). Americký spisovatel Robert Anthony Salvatore (Domovina, Magický krystal) mezi tyto autory také patří. V roce 2015 napsal knihu Archmage, která spadá do lore D&D: Forgotten Realms. První díl série Návrat domů vyjde brzy pod názvem Arcimág i u nás. Vydání má na starosti nakladatelství Fantom Print.

První knihy, které do světa Forgotten Realms umístil, patří pod trilogií se jménem Planina ledového větru. Zde se poprvé objevil, ještě jako vedlejší postava, Drowský rogún Drizzt Do'Urden. Ten se ale mezi čitately stal tak oblíbeným, že byl Salvatore nucený napsat o něm několik prequelů a celé další série. Kniha Arcimág je opět jednou zaměřena na tuto, dnes už legendární, postavu.

"Temné říše rozežírá touha po moci a spousta hráčů věří, že tahají za nitky, přitom jsou sami loutkami v rukou mocností daleko temnějších, než jsou duše temných elfů."

Říše plné zla a magie mohou být rozervány nejen bojem o nadvládu. Prvorozený, který už v minulosti dokázal předvést svou zkázonosnou moc, nyní ještě více sílí. Bariéry mezi sférami se ztenčují, magická ochrana slábne a Arcimág si začíná hrát s ohněm, neboť ničivá síla vyčkává v hlubinách na svou příležitost. Co když smete z povrchu i ty, jejichž úmysly jsou čisté? "Drizzt stále neztratil svého největšího lovce, ale nyní i se svými přáteli a spojenci bude muset čelit další výzvě."

V knize se objevují i ostatní Společníci síně. Trpaslík Bruenor Válečné Kladivo, jeho adoptivní syn barba Wulfgar, rangerka Catti a dokonce i zlodějský hobit Regis. A i když Drizzta čeká úkol nelehký, známá družina dobrodruhů se bude muset rozdělit.

Přečtěte si také: Nový gamebook od Jonathana Greena nás tentokrát zavede do Země Oz

Forgotten Realms - Návrat domů 1 s podtitulem Arcimág vyjde již 25. června/júna 2020. Kniha bude obsahovat 368 stran v brožovaných deskách s českou lokalizací od Kateřiny Niklové. Jste připraveni se opět ponořit do světa D&D?