V posledních několika desítkách let udělalo lidstvo obrovský pokrok v objevování naší galaxie. Avšak velkou blokádou v oboru objevování vesmíru je člověk jako jedinec. Nikdo z nás není stvořený pro tak těžké podmínky, které panují mimo planetu Zemi. Co by se ale stalo, kdyby vědci udělali tak obrovský vědecký pokrok, že by z člověka dokázali udělat tvora, který se nemusí omezovat křehkostí svého těla?

Přečtěte si také: Deset syrových povídek z mrazivého vesmíru

Na tuto otázku se snaží odpovědět scifi novela To Be Taught, if Fortunate, která vznikla v roce 2019 díky americké autorce Rebecce Marii Chambers. Ta celé své dětství vyrůstala v rodině se silným zázemím v kosmických vědách, a to se na ní velmi podepsalo. Chambers se nejvíce proslavila sci-fi trilogií Poutníci, za kterou byla nominována na ceny Kitschies a Baileys Women’s Prize for Fiction.

Zatímco Poutníci vyprávějí sci-fi příběh těžko srovnatelný s realitou, novela To Be Taught, if Fortunate (S pokorou a nadějí) představuje již zmiňovaný námět, který je v blízké budoucnosti celkem proveditelný.

„Ke konci dvacátého prvního století učinili vědci průlom: prostřednictvím revoluční metody známé jako somaformace dokážou kosmonauti dlouhodobě přežít v nepřátelském prostředí mimo Zemi. Když už se lidé nemusí nechat omezovat křehkostí svých těl, jsou konečně schopni cestovat ke vzdáleným exoplanetám, o nichž se soudí, že se na nich skrývá život.

Jeden z takových týmů tvoří i Ariadne O’Neillová a její tři kolegové. Vydávají se na misi, která má za úkol prozkoumat čtyři obyvatelné světy. Ale zatímco Ariadne cestuje tělesnými formami i časem, mění se i kultura na Zemi. Vzhledem k tomu, že domovská planeta na své vyslance možná už dávno zapomněla, začíná Ariadne zaznamenávat příběh zázraků a nebezpečí své mise v naději, že někdo doma mu snad bude naslouchat.“

Dobrou zprávou pro všechny fanoušky reálnějších sci-fi je, že tato zmiňovaná novela vyjde pod českým názvem S pokorou a nadějí i u nás. České vydání s překladem od Lucie Bregantové bude ve velmi blízké době vydávat oblíbené nakladatelství HOST.

Podle informací na stránkách vydavatele by české vydání mělo vyjít 24. května/máje 2021. Kniha bude obsahovat 176 stran a její cena by neměla překročit hranici 300 korun.