Zlatovlásko, krásko, kdo ví, co bude dál..

Zlatovlásko, krásko, chce tě bohatý král..

Možná i vy si při jakékoliv zmínce o slavné pohádce z roku 1973 od Vlasty Janečkové, která vychází z klasiky od K. J. Erbena, začnete okamžitě prozpěvovat tento známý refrén. Zlatovláska možná nepatří mezi ty nejlepší československé filmové pohádky, ale vždy je třeba příjemným zpestřením Štědrého dne. A už po novém roce se k nám dovalí zbrusu nová verze od Jana Těšitele, na kterou máme i první teaser. Podívat se na něj můžete výše.

Hlavním hrdinou se tak stává královský panoš Jiřík (Tomáš Weber), který jednoho dne ochutná sousto z magického hada, čímž porozumí řeči zvířat. Tím si však pěkně zavaří u svého krále, který mu následně dá na vybranou. Buď ho čeká trest smrti, nebo se bude muset vydat na dalekou cestu, aby našel Zlatovlásku (Jasmína Houf), princeznu z tajemné říše uprostřed jezera.

Jiřík proto vyráží na výpravu za zlatovlasou pannou, přičemž společnost mu bude dělat jak kamarád Štěpán (Marek Lambora), s nímž se zná už od dětství, tak i psík jménem Štístko, kterému Jiřík zachránil život. Na Jiříka tak čekají mnohá dobrodružství a překvapení, netuší však, že Štěpán není zrovna nejupřímnější kamarád a cloumá s ním závist. Jiřík ale nalezne cenné spojence u zvířátek, kterým pomohl. 

Velice hezkou mrkačkou na zmíněnou sedmdesátkou verzi je i přítomnost herce Petra Štěpánka, předchozího představitele Jiříka. V novém filmu tentokrát ztvární otce krásné Zlatovlásky. „Tento scénář je samozřejmě trochu jiný než tehdy a počítá s velkým množstvím zvířat, která navíc mluví. I tady si jde Jiřík pro Zlatovlásku, ale doprovází ho zvířátka,“ vysvětluje Štěpánek.

Pro Tomáše Webera je role Jiříka každopádně první velkou příležitostí po studiu na JAMU. „Je to pro mě velká pocta a vlastně to byla velká výzva, udělat klasiku nově a přitom respektovat českou pohádkovou tradici. Marku Lamborovi jsem byl na place moc vděčný za rady. Byl mým průvodcem světem velkého výpravného filmového natáčení,“ tvrdí Weber, jehož jsme už mohli vidět například v letošních Vlnách od Jiřího Mádla. 

O režii filmu se každopádně postaral Jan Těšitel, jehož celovečerním debutem bylo drama David (2015). Scénář zpracovala Lucie Konášová (Anděl Páně).

Dále hrají Ján Jackuliak, Marián Mitaš, Tomáš Matonoha, Jan Budař, Martin Myšička, Pius Okaba, Pavel Gajdoš, Martin Písařík, Alexandra Vostrejžová a další.

V kinech od 23. 1. 2025.