Crowfundingové akce a společenské hry jsou již pár let ve vzájemné symbióze. Spousta tvůrců deskových her využívá sílu lidu k tomu, aby jejich vymodlené dítko mohlo spatřit světlo světa, protože vydat deskovou hru není zrovna laciná záležitost. Obzvlášť, když chcete, aby hra měla propracované herní pole a miniatury. Další takovou hrou je PŘNL od autorů z Českých Budějovic, jejichž firma Hauberk se specializuje na 3D tisk a je jasné, že své zkušenosti na poli 3D tisku chtějí využít i v přípravě své stolní hry.

PŘNL neboli Před Naším Letopočtem je desková hra odehrávající se 50 let před naším letopočtem, kdy se na jednom území potkají čtyři civilizace Římané, Egypťané, Keltové a Parthská Říše. Panovníci těchto civilizací mezi sebou soupeří o prestiž, která je hlavním určovacím kritériem jak pro vítězství, tak pro porážku. Hru si bohužel nemohou užít sólisté, je totiž určena pro 2-4 hráče.

Hráči můžou stavět města, obchodovat, ale i válčit mezi sebou, a to vše má vliv na obyvatele jednotlivých říší. Pokud nějakému hráči klesne prestiž na 0 bodů, je jeho vláda svržena a okamžitě prohrává celou hru. Zajímavé je, že hráči nemusí proti sobě jenom soupeřit, ale mohou utvářet i spojenectví. Jak moc budou pevná či křehká, poté záleží jen na hráčích samotných.

Veškeré herní periferie si Hauberk tiskne sám na 3D tiskárnách. Používají plast PLA, o kterém říkají, že je ideálním pro co nejvíce detailní zobrazení všech figur. Můžeme se těšit tedy na miniatury hradeb, budov ale i jednotek a surovin. Vytištění jedné hry trvá přibližně osmdesát hodin. 

Ke hře je i dostupné rozšíření, které na herní pole přidá vodní toky, dodávající hře další strategický prvek. Na nás to dělá dojem, že milovníci počítačových strategií Pharaoh, Caesar či Zeus by mohli být do této deskovky velmi zainteresováni.

Pro případné přispěvatele jsou důležité i odměny. V těch kromě základní hry a rozšíření můžete dostat i plechový hrneček nebo celou hru ručně malovanou, což pro sběratele může být lákadlo. Nicméně požadovaná suma na Startovači má hranici lehce za čtvrt milionem českých korun, a to rozhodně není malá částka. Kdyby byl však projekt úspěšný, tak hra spatří světlo světa již tento rok o Vánocích.