Mnohé významné filmové společnosti daly najevo svůj nesouhlas vůči ruské agresi na Ukrajině nejrůznějšími způsoby. Pozadu nezůstal ani Netflix, který se před několika dny rozhodl, že nebude vysílat ruské státní televizní kanály, jež vysílaly proputinovskou propagandu. Nyní se streamovací gigant rozhodl k dalšímu kroku, kterým podpořil statečně vzdorující Ukrajinu. Na svém oficiálním Youtube kanále zveřejnil na Oscara nominovaný dokument jménem Winter on Fire: Ukraine´s Fight For Freedom z roku 2015, který pojednává o protestech proti vládě tehdejšího ukrajinského prezidenta Viktora Janukovyče. Za normálních okolností by byl dokument přístupný pouze předplatitelům Netflixu, nicméně jeho představitelé se rozhodli, že jej načas zpřístupní i ostatním. Dokument je v plné délce dostupný na Youtube kanále Netflixu. 

Rozhodnutí Netflix učinil poté, co Rusko schválilo zákon, kvůli kterému nyní hrozí odnětí svobody na 10-15 let každému, kdo bude šířit zprávy o válce, jež nejsou v souladu s oficiální linií. To samé platí i pro lidi, kteří se budou o situaci na Ukrajině vyjadřovat jako o „válce“. Platí to i pro novináře, kteří v zemi neslouží autoritářskému režimu. Netflix tak doufá, že tím pomůže ostatním lidem pochopit jádro celého problému, který na Ukrajině nastal. Dokument se zaměří na přelom let 2013 a 2014, během něhož se na Ukrajině odehrála celá řada masových protivládních protestů, které vedly ke svržení Janukovyče a vzniku prozatímní vlády. Demonstranti se začali shromažďovat v Kyjevě poté, co Janukovyčova administrativa zastavila jednání s Evropskou unií a místo toho se rozhodla jednat s Ruskem. To však nebylo rozhodnutí, které lidé od vlády chtěli. 

Winter on Fire tak podrobně dokumentuje celý Euromajdan a ukazuje, jak konflikt ze dne na den eskaloval. Proruská vláda se měsíce pokoušela hnutí rozpustit, přičemž se nebránila ani násilnějším útokům na neozbrojené demonstranty. Nakonec policie začala používat i ostrou munici. Posléze musel Janukovyč uprchnout ze země a revoluce zvítězila. O pár měsíců později Putin napadl Krym, propukly i boje na východní Ukrajině. V dokumentu se tak diváci dočkají jak autentických záběrů z barikád, tak i výpovědí lidí na demonstracích.

O režii dokumentu se postaral rusko-izraelský filmař Jevgenyj Afinejevskyj, který za dokument získal Cenu diváků pro nejlepší dokumentární film na Mezinárodním filmovém festivale v Torontu.