Jednou z největších mediálních událostí posledních několika dnů bylo pátrání po pohřešované ponorce Titan, kterou vlastnila společnost OceanGate Expeditions. Účelem ponorky bylo přepravování turistů k potopenému vraku legendárního Titaniku, ovšem během jedné takové cesty, kdy na palubě bylo pět lidí, se ponorka ztratila. Celá několikadenní pátrací operace ale měla bohužel smutný konec. Minulý týden byly poblíž vraku Titaniku nalezeny trosky pohřešované ponorky. Následně vyšlo najevo, že kvůli silnému okolnímu tlaku došlo s největší pravděpodobností k implozi, která veškerou posádku okamžitě usmrtila. Záchranná mise, kterou sledoval celý svět, tak měla smutnou tečku.

V rámci těchto událostí ale mnoho lidí naštval Netflix. Ten totiž před nějakou dobou vydal seznam červencových titulů, které budou na streamovací službě od příštího měsíce v určitých regionech dostupné. Mezi nimi je mimo jiné legendární Titanic (1997) od Jamese Camerona, jenž má na službě v USA a Kanadě vyjít 1. 7. 2023. Na sociálních sítích se proto platforma kvůli nevhodnému načasování dočkala tvrdé kritiky. 

Někteří uživatelé se domnívají, že krok uvést na streamovací službě zmíněný oscarový snímek takto brzo po celé události je vyloženě překročením hranice slušnosti. Zároveň také obviňují Netflix z toho, že chce celé situace využít k tomu, aby mohl vydělávat na tragédii. Celkově tak někteří lidé ono rozhodnutí považují za naprosto nechutný krok, za který by se měl streamovací gigant náležitě stydět.

Server Variety ale uvedl, že přidání filmového Titanicu do červencového katalogu krátce po výše zmíněné tragédii by měla být skutečně jen souhrou náhod. Licenční smlouvy totiž Netflix řeší už několik měsíců před uvedením, tudíž rozhodnutí o přidání Titanicu do nabídky na červenec padlo dlouho předtím, než se ponorka Titan ztratila. 

K celé tragické události se každopádně vyjádřil i sám James Cameron, mimo jiné člen potápěčské komunity, který v minulosti podobné cesty k troskám Titaniku už několikrát podnikl. V rozhovoru pro ABC News prohlásil režisér například následující:

,,Mnoho lidí z komunity bylo touto ponorkou velmi znepokojeno. Řada z nejvýznamnějších členů dokonce psala společnosti, že to, co dělá, je příliš experimentální na to, aby mohli přepravovat cestující, a že by měli získat náležité certifikáty.

„Překvapila mě podobnost s tragédií Titaniku, kdy byl kapitán opakovaně varován před ledovci na trase lodi, ale i tak při bezměsíčné noci pokračoval plnou rychlostí do ledového pole a mnoho lidí kvůli tomu zemřelo.“