Marcia Lucas je nejenom bývalá manželka George Lucase, který stojí za vznikem jedné z největších a nejpopulárnějších sci-fi sérií, ale i oscarová střihačka, jež pracovala na Star Wars dílech z původní trilogie. A stejně jako mnozí další, tak ani ona není příliš velkou fanynkou sequelové trilogie, která vznikala pod taktovkou Disneyho. Během rozhovoru pro J. W. Rinzlerovu knihu Howard Kazanjian: A Producer´s Life sdělila, že je zcela pohoršena dějovými rozhodnutími, která pro novou trilogii vymyslela Kathleen Kennedy, momentální šéfka Lucasfilm, a J. J. Abrams, režisér epizod VII a IX. Obzvlášť ji rozčílilo rozhodnutí nechat Hana Sola a Luka zemřít. 

Oscarová střihačka řekla, že Kathleen Kennedy měla vždy ráda. Ale zároveň si myslí, že ona i Abrams nemají páru o tom, co vlastně Star Wars jsou, plus že absolutně nerozumí celkovému kouzlu série. Smrt Hana Sola v epizodě VII ji obzvlášť pobouřilo, kritizovala taktéž rozhodnutí nechat Luka Skywalkera zemřít, ovšem nutno dodat, že v tom sehrál roli i Rian Johnson, režisér a scénárista epizody VIII. Marcia Lucas taktéž kritizovala způsob vyprávění, který se točí kolem Rey. Nelíbila se jí její neznámá minulost, plus ani ten fakt, že už v epizodě Síla se probouzí měla nadstandardní schopnosti Jedie (Nutno dodat, že rozhovor proběhl ještě před premiérou Vzestupu Skywalkera).

,,Ten děj je příšerný. Opravdu příšerný a odporný.“ 

Novodobá Disney trilogie se stala černou ovcí i pro velkou část Star Wars fanoušků. Ještě před takovými šesti lety byly terčem posměchu (hlavně pro americké fanoušky) především filmy z prequleové trilogie, ale v průběhu let se věci začaly měnit. Obzvlášť nenáviděné jsou poslední dvě epizody, tedy osmá (Poslední z Jediů) a devátá (Vzestup Skywalkera).

Fanoušci se dodnes dohadují o tom, která z nich je vlastně horší. Osobně se ale musím přiznat, že i když epizodu Poslední z Jediů rozhodně nepovažuji za jednu z těch nejlepších, oproti té scénáristické katastrofě, která nese název Vzestup Skywalkera, je to hotové mistrovské dílo. Ale to už je věc názoru. Souhlasíte s oscarovou střihačkou? Jaký je váš vztah k sequelové trilogii?