Marvels, poslední celovečerní MCU film roku 2023, konečně dorazil do kin. Už dlouho se počítalo s tím, že nejnovější marvelovka bude mít v kinech patrně slabý start, ale film nakonec překvapil. Neměl ho slabý, měl ho vyloženě příšerný. Na přesná čísla si budeme muset ještě počkat, ale momentálně to vypadá, že film po svém zahajovacím víkendu utržil pro domácí box office kolem 47 milionů dolarů.

Pokud by to byla pravda, tak by to znamenalo vůbec nejhorší otvírák v historii MCU, doposud tento titul patřil marvelovce Neuvěřitelný Hulk (2008), která začínala s 55,4 miliony. Analytici předpokládali, že snímek v kinech nezačne dobře, ale s takto slabým výsledkem mnozí z nich nepočítali, odhadovalo se totiž, že Marvels pro domácí box office utrží alespoň kolem 60 milionů.

Pokud k tomu připočteme ještě mezinárodní tržby, tak celosvětově má zatím snímek na kontě asi něco kolem 110 milionů dolarů, znovu ale připomínáme, že ještě nemusí jít o přesné číslo. Rozpočet filmu navíc činil asi 220 milionů, už teď to tedy vypadá, že z Marvels bude propadák jak hrom.

Tento výsledek je tak v podstatě jen dalším důkazem toho, jak MCU v poslední době upadá. Samotné recenze každopádně také nejsou zrovna nejvřelejší, což jednoznačně odradí spoustu lidí od toho, aby na film do kina zašli. Pro Marvel se tak jedná o velice smutnou tečku za letošním rokem. S recenzí zde na Nerdfixu můžete počítat! 

Zbytek žebříčku patří už známým tvářím. Na druhé místo spadla filmová adaptace hororové indie hry Five Nights at Freddy's, která po víkendu utržila pro domácí box office 9 milionů dolarů. Tržby PG-13 horůrku tak rychle klesají, nicméně se nedá říct, že by šlo o nějaký neúspěch, to vůbec ne. Celosvětově má snímek na kontě již 251, 9 milionů dolarů, příští týden by tak s tržbami mohl překonat Sestru II (268 mega) a stát se tak nejúspěšnějším hororem letoška. Na rozpočet 20 milionů je to každopádně velice fajn výsledek.

Na třetí místo spadl koncertní film Taylor Swift: The Eras Tour, kterému se po víkendu propadly tržby skoro o 57%. Snímek pro domácí box office utržil 5,9 milionů dolarů, celosvětově to dělá 240,9 milionů. Film je v kinech již pátým týdnem, což je na tento typ titulů poměrně neobvyklé, ovšem i zde jde zájem už poměrně rychle dolů. I tak se ale jedná o slušný výsledek, zároveň také jde o jeden z nejúspěšnějších koncertních filmů v historii.

Na čtvrtém místě se udrželo životopisné drama Priscilla, které vychází z pamětí Priscilly Presley, ženy Elvise Presleyho. Film po minulém víkendu utržil 4,7 milionů dolarů, celosvětově to dělá 12,7 mega. Pořád to ale není dost, rozpočet filmu totiž činil 20 milionů, tudíž snímek evidentně směřuje ke komerčnímu neúspěchu. Je tedy pravda, že od minulého týdne tržby klesly jen trochu, přesto je ale už teď jasné, že z Priscilly žádný trhák roku nebude.

A na páté místo spadli Scorseseho Zabijáci rozkvetlého měsíce, kteří po víkendu utržili 4,6 milionů dolarů. Film už je v kinech čtyři týdny, za tu dobu se mu podařilo celosvětově utržit 137,1 milionů dolarů, z čehož plyne, že o chválenou a hvězdně obsazenou podívanou slavného režiséra příliš velký zájem není. Což je rozhodně škoda. Rozpočet sice činil asi 200 milionů, nicméně opět se hodí připomenout, že Apple snímek vnímá jako určitou formu reklamy pro jejich služby, snímek by tak mohl pořádně zabodovat po uvedení na službě Apple TV+. 

A na co do kina tento týden? Zkuste snímek Hunger Games: Balada o ptácích a hadech. Chystaný prequel ke známé filmové sérii neměl úplně špatné trailery, přičemž první reakce byly spíše pozitivní.

Děj se bude tentokrát odehrávat 64 let před událostmi původní série, kdy osmnáctiletý Coriolanus Snow (Tom Blyth), budoucí prezident Panemu, dostane za úkol stát se mentorem mladé dívky jménem Lucy Gray Baird (Rachel Zagler). Ta se tak stává splátkyní z Okrsku 12, která se bude muset zúčastnit nadcházejícího desátého ročníku Hladových her.

Snímek u nás bude premiérovat ve čtvrtek, tedy 16. 11. 2023. Níže se můžete podívat na oficiální trailer.