Natáčení velkých filmů většinou není žádná sranda ani pro herce. V případě válečných snímků to platí dvojnásobně. V roce 1986 natočil Oliver Stone slavný a úspěšný film Četa, který pojednává o hrůzách války ve Vietnamu. Snímek byl vyloženě bombardován pozitivními reakcemi, přičemž v roce 1987 dokonce vyhrál hned čtyři Oscary, včetně toho za nejlepší film roku. Kritici mimo jiné chválili, jak nesmírně realisticky celý film působil. A není divu, Stone se totiž rozhodl, že aby z herců dostal co nejlepší a nejvěrohodnější výkon, nechá je podstoupit velice tvrdý a náročný vojenský výcvik, který je měl řádně zocelit. 

O průběhu výcviku se v rozhovoru pro The Guardian rozpovídal herec John C. McGinley, který ve filmu ztvárnil seržanta O´Neilla. Ten si vybavuje, že samotný tréning rozhodně nebyla žádnou procházkou růžovým sadem.

,,Těžké bylo to, když jsme se učili číst mapy, nabíjet zbraně a trávit čas v džungli uprostřed ničeho. Jedli jsme MRE, ale nikdo nemohl jít na velkou. Willem Dafoe pil z řeky, ve které o kus dál ležela rozkládající se mrtvola vola, takže ho museli přemístit na ošetřovnu. Tom Berenger si zas upustil nůž na nohu. Všechno to začalo působit až děsivě reálně. A byli tam i hadi. Ještě před dvěma týdny jsme pobíhali po New Yorku, kde jsme pili kávu, jedli housky a povídali si o Hamletovi. A teď jsme byli v džungli se zmijemi.“

Na jistý incident s hercem Forestem Whitakerem si pamatuje i Charlie Sheen, který ztvárnil jednu z primárních rolí. A není to vůbec hezká vzpomínka.

,,Všichni byli unavení a naštvaní. Jednou jsme takhle našli kokosový háj, přičemž Forestovi se podařilo jeden kokos získat. Ještě stále si pamatuji, jak se snažil svou mačetu nasměrovat tak, aby kokos rozseknul. Ale než jsem stačil vykřiknout: ´Máš moc blízko palec!´, tak už švihl. A sekl se přímo doprostřed palce. Hned si ho strčil do pusy, ale začaly z něho sršet proudy krve. A to se to odehrálo ještě ve výcvikovém táboře.“

Na place se údajně odehrálo ještě mnoho dalších incidentů, McGineley například prozradil, že málem spadl z helikoptéry, která byla 300 metrů nad zemí. Stonův styl se ale líbil Stevenu Spielbergovi, který se rozhodl udělat něco podobného s herci jeho filmu Zachraňte vojína Ryana. Ono riskantní natáčení se ale nakonec vyplatilo, Četa dodnes zůstává jedním z nejlepších válečných filmů všech dob, ze kterého čerpaly další snímky o válce inspiraci.