Jednou z obětí stávky scenáristů, která začala letos na jaře, se stal i veleúspěšný seriál Stranger Things, respektive tedy jeho pátá sezóna. Bratři Dufferovi, showrunneři celého seriálu, tak museli zanechat veškeré práce a čekat, až bude stávka u konce. Nedlouho poté přišla stávka herců, která vše ještě více zkomplikovala, přičemž začínalo být čím dál jasnější, že natáčení páté řady letos nezačne. Jelikož ale už máme obě dvě stávky konečně za sebou, věci se vracejí do starých kolejí.

Kupředu se tudíž hýbe i finálová kapitola slavného seriálu Netflixu, která nás opět zavede do městečka Hawkins. A nyní už také víme, kdy natáčení páté sezóny má vlastně začít. Server Deadline uvedl, že první klapka by měla padnout buď 5. ledna/januára, nebo 8. ledna/januára, důležité je ale to, že natáčení se zkrátka a dobře konečně rozjede krátce po novém roce. 

Mnozí herci už se podle všeho nacházejí v Atlantě, kde se bude pátá řada z určité části natáčet. Momentálně by mělo probíhat společné čtené scénáře, podle všeho se už ale také připravuje hlavní část produkce. Jak již bylo řečeno, pátá řada Stranger Things bude zároveň finálovou sezónou, která celý příběh definitivně uzavře. A zdá se, že tvůrci si s oním zakončením chtějí dát opravdu záležet.

Matt Duffer například prohlásil, že sezóna bude mít asi „osm konců“, což má podle jeho slov krapet připomínat Pána prstenů: Návrat krále (2003), kde bylo na konci také několik momentů, kdy už to vypadalo, že snímek končí, ale poté následovala ještě další sekvence. Inu, pokud se ale oběma bratrům podaří vytvořit podobně dojemnou emoční ždímačku, kterou byl i Návrat krále, tak by to bylo samozřejmě skvělé! 

Netflix na Stranger Things lákal také během své akce Geeked Week 2023, ale na té nám toho z páté řady moc neukázal. Lákal například na prequel v podobně divadelní hry Stranger Things: The First Shadow, nicméně té se u nás se vší pravděpodobností nedočkáme.

Nějaké pořádné informace ale budeme dostávat během roku 2024, kdy se hlavní část produkce konečně rozběhne.