Draci jsou ve fantasy žánru velice častým a důležitým prvkem. Každý autor je však ve své knize použije naprosto jinak. Nejvíce se můžeme setkat s drakem jako nepřítelem, anebo jako "dopravním prostředkem". Dnes se budeme věnovat té druhé variantě, která je velice hojně používaná. Každý si asi vzpomene na nějaké knihy s dračími jezdci. Nás napadá například série Odkaz Dračích jezdců od amerického autora Christophera Paoliniho. 

Mladá americká autorka Nicole Conway napsala v roce 2013 fantasy román pro děti a mládež s názvem Fledgling. Tato kniha se po sedmi letech od originálního vydání podívá i do Česka s názvem Letopisy dračích jezdců. Vydání má na starosti nakladatelství Alpress, které ponechalo i originální cover art. Ten však není úplně hezký. No sami se podívejte a udělejte si názor. Ale knihu bychom přeci neměli soudit podle obalu, důležitější je obsah.

Napůl elf a napůl člověk Jaevidem prohrál svůj osud. Nezapadá totiž do žádného světa. Do doby, než se náhodně setká s drakem, který mu zajistí místo v Blybringu, v akademii pro bohaté a urozené. Jaevidem je totiž výjimečný, protože už několik desetiletí si žádný drak nevybral jezdce z vlastní vůle. Tento chlapec bude muset podstoupit výcvik, kterého se ujme Sile, muž s nevypočitatelnou povahou a tajemnou minulostí.

Uvidíme, jak si kniha povede u českých a slovenských čtenářů. To se dozvíme již 5. června/júna tohoto roku. V tento den se Letopisy dračích jezdců dostanou na pulty knihkupectví.