Měl by se člověk cítit jako pozemšťan, když jeho rodina už přes pět generací žije na jiné planetě, protože samotná Země již neexistuje? Na tuto otázku se snaží odpovědět zajímavý sci-fi román Tvář vod z roku 1991, který se po dlouhých třiceti letech objevil u nás s českou lokalizací.   

Přečtěte si také: Nové vydání sci-fi románu Dolů k Zemi od jednoho z nejlegendárnějších autorů tohoto žánru

Za románem stojí americký spisovatel Robert Silverberg, jenž patří mezi ty nejznámější vědecko-fantastické spisovatele všech dob. Komerčnímu psaní se začal věnovat již v roce 1956. Za celou svou kariéru získal pět cen Nebula a čtyři ceny Hugo. Během roku 2004 byl navíc jmenován velmistrem žánru sci-fi. Všechny tyto ceny opravdu hodně znamenají. Nikdy by je však nedostal, kdyby nenapsal stěžejní díla jako Gilgameš se vrací, Pozitronový muž ve spolupráci s Isaacem Asimovem (Nadace) nebo Proti proudu času.

Sci-fi román Tvář vod nás zavede do role Valbena Lawlera, lékaře na malém umělém ostrůvku Sorve, který leží na lidem nepřátelské vodní planetě. Valbenova rodina zde žije již dlouhých pět generací, protože planeta Země byla zničena. „Jednoho dne se však stane něco, proti čemu jsou všechny jeho zlé sny o zkáze Země bezvýznamné.“ Lidé se znelíbí vládnoucím obojživelným obyvatelům ostrova a musejí se za pomoci šesti extrémně křehkých lodí vydat za novým domovem. „Přežijí vůbec na moři plném oblud, bouří a slapových vln, které na ně dnem i nocí útočí? A co se stane z „pozemšťanů“ na konci té podivné vodní odysey?“

Tento titul sice nepatří mezi knihy, za které dostal Robert Silverberg ocenění, ale i tak se jedná o velmi dobrý román s originálním a zajímavým námětem. Román Tvář vod byl v Česku vydán 8. ledna/januára 2021 nakladatelstvím Laser-books.