Do našich knižních novinek se snažíme vybírat převážně knihy, které buďto v nejbližší době vyjdou, nebo vyšly maximálně v horizontu jednotek dní. Je tu však jedna kniha z konce února/februára, u které uděláme výjimku. Řeč je o lehce bizarní sci-fi knize Psí vojáci od britského autora Adriana Tchaikovského, který mimo jiné napsal Krev Kudlanky nebo Pád Vážky. Do českého jazyka titul přeložil Martin D.Antonín.

Hlavní postavou je pes jménem Rex, ale není to jen tak ledajaký pejsek. "Rex je totiž dva metry vysoký, neprůstřelný, vybavený těžkou palebnou výstrojí a simulátorem hlasu vyvolávajícím strach." Tuto superzbraň vyvinul Pán, stejně jako další zvířecí zbraně ze smečky, ve které jsou mimo Rexe i jiné bioformy: Drak (ještěr), Meda (medvědice) a Včelky (roj včel). Všichni jsou vytvořeni pro boj ve špinavé ilegální válce, která se odehrává v anarchistické mexické enklávě Campache. Každý z členů smečky má vestavěný čip, který jej odměňuje za dobře odvedenou práci. Rex chce jen jediné, být hodný pes. "Stačí jediné, splnit vše, co po něm Pán chce. A Pán říká, že musí zabíjet nepřítele. Mnoho nepřátel." Co se však stane, když Rexovi přestane Pán diktovat, kdo je nepřítel? Pána totiž zavřou jako Válečného zločince. Co udělá soud s Rexem, jakožto se zbraní? "Má Rex a jemu podobní právo existovat? A co se stane, když se Rex vysmekne z vodítka?"

 

Psí vojáci tedy zpracovávají neobvyklé téma, navíc mají velice vysoké hodnocení v databázi knih. Jak již bylo řečeno, kniha vyšla na konci února/februára. Vydání v českém jazyce má na svědomí nakladatelství Planeta9. O slovenské verzi bohužel nejsou žádné informace. Zaujalo Vás toto podivné a neobvyklé téma?