Ne, tohle není žádný pozdní aprílový žert. Opravdu to vypadá, že The Matrix Resurrections (2021), čtvrtý díl legendární filmové série sester Wachovských, žádnou finálovou kapitolou nebude. Matrix 5 je skutečně oficiálně ve výrobě, přičemž vznikne opět pod dohledem studia Warner Bros.

Ovšem pozor, žádná z filmařských sester se tentokrát otěží režie a scénáře nechopí. Nový Matrix podle všeho napíše a natočí na Oscara nominovaný Drew Goddard, který napsal scénář ke známým filmům jako Monstrum (2008), Marťan (2016) a Chata v horách (2012), přičemž poslední zmíněný snímek byl i jeho režijním debutem. Taktéž se jedná o showrunnera a hlavního scenáristu seriálového Daredevila (2015), v němž si známého hrdinu zahrál Charlie Cox.

Lana Wachowski, která napsala a natočila zmíněný čtvrtý díl, bude zastávat úlohu výkonné producentky. 

Zatím není vůbec známo, kdo všechno se v připravované pětce objeví, stejně tak je otázkou, o čem vlastně film bude.

Jesse Ehrman, šéf produkce pro Warner Bros. Motion Pictures, každopádně uvedl, že Goddard přišel k Warnerům s novým nápadem, o němž jsou všichni přesvědčeni, že bude neuvěřitelným způsobem pokračovat v budování světa Matrixu, přičemž zároveň bude respektovat to, co Lana a Lilly před 25 lety vytvořily. Goddardův nápad, z něhož jsou Warneři nadšení, podle všeho také nabídne jedinečnou perspektivu založenou na jeho vlastní lásce k celé filmové sérii a jejím postavám.

Sám Goddard, kterému podle jeho slov Matrix filmy změnily život, prohlásil, že je velice vděčný za možnost vyprávět příběhy ve světě, jenž sestry Wachovské vytvořily. 

Ano, nad faktem, že se dočkáme pátého dílu, trochu kroutíme hlavou, nicméně Goddard už několikrát dokázal, že je velice schopný scenárista. Tak uvidíme, co nakonec vymyslí.

The Matrix Resurrections každopádně žádným slavným comebackem nebyl, film se dočkal poněkud rozporuplných recenzí, přičemž ani komerčně si nevedl nejlíp. Zdá Goddard franšíze vdechne nový život, se necháme překvapit.