Nejnovější MCU snímek Marvels boří rekordy. Akorát ty nezáviděníhodné. A z dosavadních čísel je jasné, že z komiksové novinky bude opravdu obrovitánský propadák. Snímek po svém druhém víkendu utržil pro domácí box office už jenom 10,2 milionů dolarů. To v podstatě znamená dvě věci.

V první řadě se snímek propadl z prvního místa na třetí, což pro marvelovky takto krátce po premiéře rozhodně není běžné. Především to ale znamená, že tržby se oproti minulému týdnu propadly o necelých 78 %. Jedná se tak o největší pokles v historii Marvelu. Dokonce i třetí Ant-Man (70 %) a Morbius (74 %) na tom byli po druhém týdnu o něco lépe, nemluvě třeba i o Black Widow (68 %), která šla souběžně do kin a na službu HBO Max.

Pokud k tomuto otřesnému výsledku připočteme ještě tržby mezinárodní, tak celkově snímek Marvels zatím utržil 161,3 milionů dolarů. Na rozpočet kolem 220 mega je to neskutečná bída, protože ještě musíme pamatovat, že něco stála propagace a uvedení do světových kin.

Ještě před takovými čtyřmi lety by se nám to zdálo neuvěřitelné, ale je možné, že onen nezájem ze strany fanoušků bude takto drtivě klesat i v následujících týdnech. Marvel by měl počítat s velkými ztrátami. 

Na prvním místě v žebříčku domácího box officu máme novinku Hunger Games: Balada o ptácích a hadech, která nakonec dopadla lépe, než se čekalo. Prequel ke slavné filmové sérii po svém zahajovacím víkendu utržil 44 milionů dolarů, celosvětově zas 98,5 mega. Na rozpočet 100 milionů to není vyloženě špatný začátek, ale už teď je jasné, že film nemá šanci dosáhnout slušného komerčního úspěchu předešlých filmů v sérii. Snímek by to mohl nakonec dotáhnout k 300 milionům, i tak ale bude otázkou, zda bude studiu Lionsgate stát za to, aby dalo zelenou dalšímu dílu. V brzké době očekávejte recenzi zde na Nerdfixu!

Na druhém místě máme další novinku, kterou je animák Trollové 3. Ten po svém zahajovacím víkendu utržil pro domácí box office 30,6 milionů, celosvětově zas 108,1 mega. Ani zde se nejedná o nějakou bídu, obzvlášť s ohledem na to, že rozpočet činil 95 milionů. Aby se ale dal snímek považovat za úspěch, bude muset v kinech ještě máknout. Zda se mu to podaří, nám každopádně ukážou následující týdny.

Čtvrté místo patří tentokrát hororové novince Den díkůvzdání, krvavé slasher podívané, kterou Eli Roth natočil podle svého stejnojmenného Grindhouse traileru. Po svém zahajovacím víkendu snímek utržil 10,2 milionů dolarů, celkově to dělá 12,6 mega. A jelikož rozpočet filmu činil jen 15 milionů, už teď je jasné, že horor žádným malérem rozhodně nebude.

A na páté místo spadl horůrek Five Nights at Freddy's, který po svém čtvrtém víkendu utržil 3,5 milionů. Zájem diváků tak i nadále rychle klesá, nicméně tvůrci si s tím už nemusí vůbec dělat těžkou hlavu. Celosvětově už má film na kontě skoro 272 milionů dolarů, což znamená, že se s něho stal komerčně nejúspěšnější horor roku 2023. Na „skromný“ rozpočet 20 mega je to každopádně krásný výsledek, film už má navíc zajištěné pokračování. 

A na co do kina tento týden? Máte dvě možnosti. Pokud jste fanoušci tvorby legendárního tvůrce Hayao Miyazakiho, tak odpověď je jasná. Premiérovat totiž bude jeho nejnovější anime podívaná jménem Chlapec a volavka. Hlavním hrdinou filmu se stane dvanáctiletý chlapec jménem Mahito Maki (Soma Santoki), který se po smrti matky snaží najít své místo v novém městě. Jeho život se ale začne obracet naruby poté, co se setká s mluvící volavkou (Kaoru Kobayashi), která mu řekne, že jeho matka ještě může být naživu. V Mahitovi se probudí naděje, přičemž následně tak zavítá do magické říše, kterou spolu sdílí živí a mrtví.

Pokud ale prahnete po nějakém historickém eposu, tak byste jednoznačně měli zajít na Napoleona od Ridleyho Scotta. Kromě ohromujících bitev se také můžeme těšit jak na nějaké to politické pletichaření, tak i na nahlédnutí do vojevůdcova osobního života, v němž bude hrát velkou roli jeho žena Josephine.

Oba filmy budou v našich kinech premiérovat ve čtvrtek, tedy 23. 11. 2023. Níže se můžete podívat na trailery.