Ještě před takovými 5 lety bylo relativně snadné sledovat dějovou linku celého MCU univerza a jeho postav, ovšem s příchodem čtvrté a páté fáze, do níž spadají i seriály, se to pro mnohé značně zkomplikovalo. Události ze seriálů se například začaly přelívat do filmů, tudíž pro určité diváky bylo podstatě těší orientovat se v dějových linkách a motivacích určitých postav, pokud jeden z minulých titulů nezhlédli. Nepomáhá tomu ani ona přemíra dalších a dalších marvelovských projektů, ze kterých jsou někteří fanoušci už zkrátka a dobře unavení, což se pak projevuje negativně nejenom na tržbách, ale i recenzích.

Marvel se s tím ale rozhodl něco dělat. Nedávno nám vyšel první trailer na MCU seriál Echo, který se zaměří na titulární neslyšící antihrdinku. Podle společnosti se bude jednat také o první seriálový titul, který bude součástí nového označení jménem Marvel Spotlight. A co přesně se vlastně jedná? 

Název vychází ze stejnojmenné komiksové linie, která začala v roce 1971. V podstatě se jednalo o obsah, jenž byl určen fanouškům, které nezajímal onen ,,fantastický“ Marvel, v němž létající superhrdinové s magickými a nadpřirozenými silami bojují proti kosmickým hrozbám a zachraňují světy. Stejně tak se jednalo o obsah, který fungoval více samostatně, nebylo tudíž pro fanoušky třeba, aby k jeho pochopení znali události z nějakých předchozích titulů.

S nadcházejícím seriálovým označením nás v podstatě čeká to samé. Brad Winderbaum, vedoucí streamování pro Marvel Studios, uvedl, že Marvel Spotlight fanouškům nadělí více uzemněné příběhy, které povedou zajímavé postavy. Místo zachraňování světů se tak dočkáme spíše „pouličních“ konfliktů, které budou více realistické.

To vše nám má nabídnout i výše zmíněný seriál Echo, pro jehož pochopení není podle Winderbauma třeba zhlédnout předešlé MCU tituly. Marvel Spotlight bude mít údajně také své vlastní intro a hudební znělku, o kterou se postará talentovaný Michael Giacchino, skladatel, který složil hudbu k MCU snímkům jako Doktor Strange (2016), trilogie Spider-Mana (2017-2021) a Thor: Láska jako hrom (2022). 

Do Marvel Spotlight budou v budoucnu zapadat i další seriálové projekty, zda to ale bude platit třeba i pro momentálně předělávaného Daredevila, je zatím otázkou.

Je to jeden ze způsobů, se kterým chce Marvel bojovat proti klesajícímu zájmu ze strany diváků. Mezi ty další patří také škrty, šetření a delší přestávky mezi jednotlivými filmy, aby tvůrci mohli nejenom zpracovat opravdu kvalitní scénář, ale aby také nemuseli diváky konstantně zahlcovat komiksovým obsahem a dali jim nějaký ten čas na oddech.