Daleká budoucnost, rok 3589. Před dlouhými patnácti sty lety dokázalo lidské Společenství porazit brutální mimozemskou civilizaci Dokonalých. Bezpečí a mír však netrvá věčně. Ve vesmíru se začíná rozpínat obrovská hrozba, Prázdnota, která se rozpíná všemi směry a požírá vše, co stojí v cestě – planety, hvězdy, a dokonce i celé galaxie. „Jediným spojením s Prázdnotou jsou Sny. Sny, kolem kterých povstal náboženský kult, který chce do jejího nitra vypravit Pouť.“ Nikdo však nemůže vědět, zda Pouť přinese spásu či zkázu. Expanzi Prázdnoty může taktéž katastrofálně zrychlit, a proto vyprovokuje i reakci mimozemských sousedů. Společenství směřuje k další krizi.“

Přečtěte si také: Mahit Dzmare vyšetřuje vraždu velvyslance v oceňované space opeře Teixcalaan

Těmito větami by se dala shrnout zápletka sci-fi série Prázdnota, jejíž první díl s podtitulem The Dreaming Void napsal v roce 2007 úspěšný britský spisovatel Peter F. Hamilton. Ten má na svém kontě již mnoho úspěšných titulů. Mezi jeho nejlepší díla můžeme zařadit série Sága Společenství (prequel zmiňované série Prázdnota) a Úsvit noci.

Série Prázdnota v současné době obsahuje tři fantastické romány, jejichž hodnocení přesahuje na portálu Goodreads hranici čtyř hvězdiček z maximálních pěti. Na rozdíl od prequelové série Sága Společenství u nás doposud žádná z těchto knih nevyšla. To se však během tohoto týdne změní.

Stejně jako tomu bylo u série Sága Společenství, české vydání prvního dílu Prázdnoty s podtitulem Sny u nás plánuje vydat malé sci-fi nakladatelství Planeta9. Kniha by měla vyjít v měkkých deskách s překladem od Jany Oščádalové a Jana Oščádala.

Datum vydání je naplánováno na čtvrtek 29. dubna/apríla 2021. V současné době si již titul můžete předobjednat na eshopu nakladatelství za 399 korun. Po vydání by měla být k dispozici i elektronická verze.