V roce 2018 se k nám dostala informace o tom, že Netflix se pokusí oživit filmové adaptace slavné fantasy série C. S. Lewise jménem Letopisy Narnie. A zatím se zdá, že nás čeká kompletní reboot, protože Netflix se před rokem nechal slyšet, že z Narnie chystá vytvořit zcela nové universum, což může znamenat i potenciální spin-offy, které se budou od původních knih odchylovat. Přesnou podobu nových filmů o Narnii zatím služba stále drží v tajnosti, ale podle nedávných drbů se zdá, že první dva chystané filmy již našly svou režisérku.

Tou by se měla stát talentovaná a na Oscara nominovaná filmařka Greta Gerwing, která je zodpovědná za snímky jako Lady Bird z roku 2017 a Malé ženy z roku 2019. Je taktéž režisérkou chystaného hraného filmu o panence Barbie, ve kterém v hlavních rolích zazáří Margot Robbie a Ryan Gosling

Pokud by to byla pravda, filmové adaptace by rozhodně byly ve schopných rukou, ovšem zároveň je pravda, že Gerwing má zkušenosti především s pomalými dramaty, takže dobrodružná fantasy pro ni bude zaručeně výraznou žánrovou změnou. Zatím také není jasné, v jakém pořadí bude chtít Netflix knižní sérii zadaptovat. Pokud by se jelo podle vnitřní chronologie, tak jako první by se mohl natočit díl Čarodějův synovec. Mnohem pravděpodobnější ale je, že Netflix pojede podle data vydání jednotlivých knih, to znamená, že se bude opět začínat dílem Lev, čarodějnice a skříň.

Ten jsme už každopádně viděli zfilmovaný v roce 2005, přičemž snímek slavil dostatečně velký úspěch na to, aby mohla vzniknout pokračování. Proto o pár let později vyšly další dva díly (Princ Kaspian a Plavba Jitřního poutníka), které dobrodružství hrdinů z prvního dílu ještě více rozšířily. Fanoušci proto začali nedočkavě vyhlížet další díl, který by tentokrát zadaptoval knihu Stříbrná židle. A i přestože se v roce 2013 dostal čtvrtý díl do prvotních fází výroby, nakonec musel být celý projekt zrušen. Údajně to bylo kvůli kreativním neshodám mezi samotnými tvůrci. Celá série tak musela jít na dlouhá léta k ledu, což samozřejmě zklamalo celou řadu fanoušků. 

Celý projekt je ale patrně ještě stále na míle vzdálený, tudíž na bližší informace si budeme muset ještě nějaký ten pátek počkat. Na novodobé verzi Narnie bude také pracovat Matthew Aldrich, který se ujme role kreativního architekta a možná i scenáristy. Jako producenti se představí Mark Gordon, Vincent Sieber a Douglas Gresham, který je nevlastním synem C.S. Lewise.