Na podzim roku 2022 jsme se dozvěděli, že legendární knižní titul Nekonečný příběh z roku 1979 od Michaela Endeho zřejmě dostane novou adaptaci. V té době se o práva na franšízu začala přetahovat řada streamovacích platforem a studií.

A nyní server Variety hlásí, která firma na výrobu nového Nekonečného příběhu nakonec dohlédne. Projekt padl do rukou britskému studiu See-Saw Films, které se podílelo na tvorbě známých filmů jako Králova řeč (2010) a Síla psa (2021). Taktéž je zodpovědné za chválenou sérii Slow Horses (2022) na Apple TV+. Na celý projekt bude dohlížet spolu se společností Michael Ende Productions.

V plánu je natočit několik celovečerních filmů, o seriálovou adaptaci nakonec nepůjde. Představitelé See-Saw Films tak nyní budou muset sestavit tvůrčí tým, shodnout se na jasné vizi a najít distributora, který chystané filmy vydá. 

Podle producenta Iana Canninga bude pro barvitě popsané fantastické lokace potřeba globální produkce, do níž bude patřit i německé zázemí, aby se zachovalo kulturní dědictví v rámci původu knihy.

Nejznámější filmovou adaptací je bezpochyby verze z roku 1984 od Wolfganga Petersena, která se stala milovanou klasikou 80. let. A to i přestože autor Michael Ende z ní příliš nadšený nebyl a nazval ji „kýčovitým melodramatem, jež změnilo smysl celého příběhu.

Na úspěch dobrodružství desetiletého Bastiana a neohroženého Atreje, který se vydává na cestu záchrany říše Fantasie před strašlivou Nicotou, následně navázaly ještě dva další filmy a seriály. Rozhodně se ale nedá říct, že by se na ně lepila podobná fanouškovská chvála, spíše naopak. 

Pátrání po vhodném režisérovi a scenáristovi už tak zřejmě začalo. Jelikož je celý projekt ještě ve velice brzkých fázích výroby, pár let si na něj zřejmě počkáme.

Zatím také není známo, kolik filmů vlastně výše zmíněná studia chystají, podle všeho to ale bude záviset na finální podobě tvůrčího týmu.