Když se řekne název Piknik u cesty, jen opravdový „knihomol“ si vybaví, o jaký titul se vlastně jedná. Avšak při použití druhého názvu Stalker už se chytne většina čtenářů. Ano, kniha Piknik u cesty od ruských bratrů Arkadije Strugackije a Borise Strugackije (Obydlený ostrov) figuruje jako volná předloha videoherní série S.T.A.L.K.E.R. od ukrajinského studia GSC Game World.

Hlavním prvkem knihy je Zóna, tajemná oblast plná záhadných jevů, kterou po sobě zanechala mimozemská Návštěva. Zóna je vskutku nebezpečné místo, kde každý nepromyšlený krok znamená jistou smrt. I přes toto nebezpečí Zónu navštěvují stalkeři, ilegální hledači mimozemských artefaktů, kteří riskují své životy, aby získali neobyčejné poklady. Někde hluboko v této oblasti se však nachází velmi zázračný artefakt, jenž dokáže zcela změnit osud nálezce i celého lidstva.

Přečtěte si také: Nový román ze světa Metro 2033 nás vezme na povrch

Kniha Piknik u cesty či chcete-li Stalker vznikla v roce 1972. V současné době se společně se sérií Metro 2033 jedná o klenot ruské sci-fi literatury, který ovlivnil nejen knižní, ale i filmový a videoherní průmysl. Úspěch knihy byl tak obrovský, že v roce 1979 vznikla v bývalém Sovětském svazu velmi dobrá filmová adaptace s názvem Stalker.

V Česku a na Slovensku se kniha Piknik u cesty také těšila velké oblibě. V současné době si naši čtenáři mohou vybrat z více než osmi vydání. První výtisk vyšel v roce 1974 pod taktovkou nakladatelství Mladá fronta. Na začátku nového milénia převzalo práva na knihu nakladatelství Triton, které Piknik u cesty vydává dodnes.

Poslední české vydání s názvem Stalker vzniklo v roce 2016. Během tohoto týdne se však Triton vrací s novou verzí, která nebude pouhým dotiskem. Kniha opět ponese originální název Piknik u cesty. Nejdůležitější novinkou však bude samotný obsah. Nové vydání bude obsahovat nový překlad od Konstantina Šindeláře, který vychází z úplného, zrestaurovaného textu originálu. Z toho plyne, že si čeští fanoušci budou moci po téměř padesáti letech přečíst Piknik u cesty přesně takový, jak ho původní autoři zamýšleli.

Podle prozatímních informací na knižním portálu Databázeknih.cz by mělo nové české upravené vydání vyjít již dnes 30. dubna/apríla 2021. Kniha vyjde jak ve fyzickém vydání s pevnou vazbou, tak i jako e-book. Cena fyzického vydání se bude pohybovat okolo 300 korun