Každý člověk, který se chce považovat za opravdového filmového nadšence, by měl za život zhlédnout alespoň jeden snímek od legendárního amerického režiséra Davida Lynche. Slavný filmař, do jehož výrazné a často i surrealistické tvorby patří celovečerní snímky jako Modrý samet (1986), Lost Highway (1997) nebo Mulholland Drive (2001), případně i kultovní seriál Městečko Twin Peaks (1990), však tento týden poskytl rozhovor britskému serveru Sight and Sound, kde odhalil neveselou informaci ohledně svému zdravotnímu stavu.

Osmasedmdesátiletému filmaři byla diagnostikována rozedma plic, kterou si vypěstoval svým dlouholetým kouřením. Není žádným tajemstvím, že Lynch byl dlouho opravdu velkým kuřákem a někteří znalci jeho tvorby by možná i řekli, že cigarety ke slavnému filmaři zkrátka neodmyslitelně patří. Kvůli svému stavu ale údajně už nemůže opouštět svůj dům, protože jeho plíce jsou nyní extrémně náchylné vůči různým infekcím.

Kdyby filmař chytil koronavirus nebo jen pouhou rýmu, mohlo by ho to vážně ohrozit na životě. Podle všeho může také už jen ujít krátké vzdálenosti, než se silně zadýchá. Otázka je tudíž jasná. Znamená to konec Lynchovy umělecké tvorby? 

Inu, jak se to vezme. Lynch už zřejmě nebude moct nic točit tradičním způsobem, kdy bude jako režisér přítomný na place. Nedávno ale uvedl, že zcela odejít do důchodu nehodlá. A pokud pomine komplikace s rozedmou, je jinak ve výborné kondici. Pokud by Lynch v budoucnu skutečně ještě něco měl natočit, tak by to mohlo být třeba na dálku skrze určitý videopřenos. Sice to úplně nebude jeho šálek čaje, ale jiná možnost už asi bohužel nebude možná.

Lynch dále uvedl, že je i tak plný štěstí a velice si váží zájmu svých fanoušků. Stejně tak přiznal, že rozedma je důsledek jeho lásky k cigaretám a k vůni tabáku. Ať už tedy budoucnost přinese cokoliv, budeme každopádně filmařovi držet palce, aby se jeho stav nezhoršil. A kdo ví, třeba v sobě ještě najde dost sil na to, aby nám nadělil nějakou parádní podívanou. 

Nutno dodat, že David Lynch se nevěnuje pouze filmům a seriálům. Aktivní je i třeba ve světě hudby, nedávno tak vyšlo jeho nové hudební album jménem Cellophane Memories od zpěvačky Chrystabell, která se slavným režisérem pracuje už od konce 90. let.

A nesmíme ještě zapomenout na animovaný snímek jménem Snootworld, na jehož scénáři začal režisér pracovat před 20 lety spolu s Caroline Thompson, scenáristkou slavných snímků jako Střihoruký Edward (1990), Addamsova rodina (1991) nebo Mrtvá nevěsta Tima Burtona (2005). Ale zda se ho opravdu někdy dočkáme, je stále ještě ve hvězdách.