Během minulého týdne, kdy celá redakce ve shonu pokrývala vše, co se týkalo letní akce Netflix Geeked Week, se na našem českém knižní trhu objevilo zajímavé oznámení. V současné době nejoblíbenější český žánrový spisovatel František Kotleta oznámil novou knihu a ne, nejedná se o jedno ze dvou pokračování série Legie, ale o druhý díl kyberpunkové série Underground.

Přečtěte si také: Underground - neobvyklá Kotletovka, která pobaví

Oznámení se z ničeho nic objevilo 7. června/júna na facebookovém profilu zmiňovaného spisovatele. V krátkém příspěvku autor velmi humorně oznámil pro nás důležité datum vydání: „Máte kalendář? Tak si vezměte tužku a napište si do kolonky 12. 7. "Vychází Underground 2". To jenom abyste na to nezapomněli a mohli chodit včas šikanovat svého oblíbeného knihkupce. Anotaci, obálku a video s tancující kapybarou zveřejníme co nejdřív.“

O pouhý den později zveřejnil autor na Facebooku obálku připravovaného pokračování. Nebo spíše nezveřejnil. Jelikož je na obálce, stejně jako u prvního dílu, žena s odhalenými bradavkami, Facebook samozřejmě post zablokoval. Kotleta tedy zalarmoval ilustrátorku obálky, Adélu Stopka, aby zveřejnila na YouTube proces kreslení, ale video bylo opět smazáno kvůli bradavkám. Problémy se nakonec vyřešily cenzurou a fanoušci si v krátkém videu mohli vychutnat, jak již zmiňovaná Adéla Stopka dělala obálku pro druhý díl.

Od prvního Undergroundu, jehož cover art měla na starosti ta samá umělkyně, je obálka druhého dílu obrovský skok kupředu. Opět na ní můžeme vidět digitální čarodějku, ale v mnohem reálnějším podání a s mnohem lépe nakresleným obličejem. Za ní je skvěle vykreslené pozadí skládající se ze spodních pater odporného kyberpunkového města Praha City.

Obálka druhého dílu je prozatím jediná věc, kterou Kotleta od pondělí minulého týdne zveřejnil. Na anotaci si budeme muset počkat, ale je velmi pravděpodobné, že příběh bude navazovat přesně tam, kde v prvním díle skončil.

První Underground se odehrává v dystopickém městě Praha City během roku 2107. Hlavní hrdinou je bývalý policista Petr Vachten, který sice žije na nejnižší úrovni U, ale má se celkem dobře, jelikož má práci a střechu nad hlavou. Vše se však zvrtne, když přijme práci bodyguarda takzvaných digitálních čarodějek (prostitutek). Nebo to spíše vypadá jako ochrana těchto dívek, ale ve skutečnosti se z toho vyklube úplně jiný druh práce.

I když původní román Underground nedosahoval takových kvalit, jako ostatní Kotletovy knihy, plánovaného pokračování se nemůžeme dočkat. Underground má díky svému zajímavému zasazení velké ambice a my bychom byli neradi, kdyby tato série skončila v zapomnění