Když se řekne legenda sci-fi literatury, mnoho z nás si představí například Isaaca Asimova (Nadace), Williama Gibsona (Sprawl) či Franka Herberta (Duna). Mezi takové velikány můžeme zařadit i zesnulou americkou spisovatelku Octavii Estelle Butler, několikanásobnou výherkyni ceny Hugo i Nebula, z jejíž tvorby mohou čeští fanoušci znát například postapokalyptickou trilogii Xenogenesis.

Přečtěte si také: Nové vydání třetího dílu Neuromancera vyjde na jaře

Avšak její nejznámější kniha u nás doposud nikdy nevyšla. Řeč je o velmi úspěšném románu s názvem Podobenství o rozsévači z roku 1993. Tento román by se dal označit jako jedna z nejvýznamnějších dystopií z celé světové literatury, což dokazuje i nedávné umístění na žebříčku nejprodávanějších knih deníku New York Times.

Příběh knihy se odehrává v pro nás ne moc vzdáleném roce 2025: „Lauren Olamina žije se svou rodinou v jedné z mála bezpečných čtvrtí, které na předměstí Los Angeles ještě zbývají. Za zdmi této střežené enklávy se její otec, kazatel, a hrstka dalších pokouší zachránit poslední pozůstatky civilizace rozvrácené drogami, nemocemi, válkou a trvalým nedostatkem vody.

Zatímco otec se snaží ukazovat svým následovníkům správnou cestu, Lauren svádí boj s hyperempatií, stavem, díky němuž je mimořádně citlivá na bolest jiných. Po náhlé ztrátě své rodiny i domova je nucena vydat se s hrstkou uprchlíků za nejistou vidinou bezpečí. Během obtížné cesty v ní vyklíčí převratná myšlenka, která může zachránit lidstvo.“

Jak jsme již zmiňovali, román Podobenství o rozsévači u nás doposud nevyšel. Tento nepříjemný fakt však brzy bude pouhou minulostí. V současné době totiž české nakladatelství Argo pracuje na českém vydání, jehož překlad si vzal na starost Petr Kotrle. V současné době však není známé, jestli kniha vyjde v měkkých či tvrdých deskách.

Předběžné datum vydání románu Podobenství o rozsévači je stanovené na konec dubna/apríla 2021. Pokud holdujete dystopickému žánru, tuto knihu byste rozhodně neměli minout.