Propojování několika časových linií je pro diváka či čtenáře vždycky zajímavým prvkem. Své o tom ví i skvělý americký spisovatel Neal Stephenson (Anatém, Vzestup a pád agentury DODO), který v roce 1999 přišel se sci-fi válečným románem Kryptonomikon.

Ten se odvíjí souběžně ve dvou časových rovinách: za druhé světové války a na přelomu tisíciletí. V té první se vžijeme do role Lawrence Pritcharda Waterhouse, matematického génia, který má jediný úkol. Musí zamaskovat skutečnost, že Spojenci prolomili proslulou německou šifru Enigma.

V druhé časové lince se objeví Lawrencův vnuk Randy Waterhouse. Ten je programátorem a spolutvůrcem „datového ráje“ v sultanátu Kinakuta.Oba příběhy ruku v ruce osvětlují dva různé světy, kde jeden přímo vyrůstá z vyhraných bitev druhého.“

„Kryptonomikon je epos naší doby, někdy děsí, často rozesměje a hlavně chrlí informace ze všech oborů od kryptoanalýzy přes hledání pokladů po správnou metodu konzumace křupek s mlékem. Na jedné úrovni poskytuje strhující a navýsost originální pohled na svět zmítaný válkou. Na druhé jde o provokativní úvahu, jak věda a technika utvářejí a proměňují běh dějin. Autorova nesmírná erudice a stejně mohutná imaginace daly vzniknout jednomu ze zásadních literárních děl moderního věku.“

První české vydání vyšlo v roce 2006 pod taktovkou nakladatelství Talpress. Pokud si ale dobře vzpomínáte na článek z letošního února/februára, Kryptonomikon se měl v létě tohoto roku dočkat nového vydání od nakladatelství Argo s novým překladem od Roberta Tschorna. To se však nestalo, protože Kryptonomikon dostal velmi dlouhý odklad.

Přečtěte si také: Kniha Kryptonomikon se dočká nového vydání

Nové a upravené vydání románu Kryptonomikon je zatím naplánované na 31. března/marce roku 2021. Toto datum však neberte jako pevné, protože jak již bylo řečeno, nové vydání mělo původně vyjít již před půl rokem.