V edičním plánu českého nakladatelství Fragment, jež patří do společnosti Albatros Media, se objevil nový zajímavý žánrový román. Jedná se o dystopický příběh s názvem Kolonie, který čtenáře vezme na planetu Mars, kde se odehrává menší rodinná „válka“.

Hlavní hrdinkou je sedmnáctiletá Eva Knightová, která žije v kolonii lidí na Marsu pod skleněnou kopulí. Její matka je místní prezidentkou, jež vládne celému městu. Eva by tak měla mít vše, na co si jen vzpomene, ale opak je pravdou. „Život ve vyprahlé pustině odjakživa nenáviděla a jediné, po čem touží, je vrátit se na planetu Zemi.“ Aby toho nebylo málo, její otec zemře a bratra čeká poprava místní pořádkovou silou. Na Evu tedy čeká velmi náročné rozhodnutí. „Zůstane po boku své matky a stane se následnicí diktátorského režimu, nebo se připojí k odboji a půjde za svým snem?“

Za románem stojí britská autorka Samantha Marsden. Ta vystudovala dramatickou školu v Londýně, kde posléze zjistila, že chce být spisovatelkou. Po dostudování vyučovala deset let obor divadelní hra v Londýně i v britském Bathu a taktéž vedla jedno z největších regionálních divadel pro mládež. V současné době píše nejen články pro noviny The Stage, ale také své vlastní knihy. I když už má za sebou nějakou autorskou kariéru, román Kolonie je její první žánrový počin, protože se dříve věnovala výukovým knihám pro začínající herce.

Přečtěte si také: Vydání spin-offu Hunger Games u nás je za dveřmi

Dystopické romány jsou v young adult literatuře celkem na vzestupu a občas nám přijde, že jich je až moc. Kolonie by však díky svému zajímavému zasazení mohla tomuto žánru přidat na originalitě a atraktivnosti. Pokud vás kniha zaujala, budete ji moci zakoupit již 19. ledna/januára 2021.