Co si budeme povídat, ze Star Treku se stal velice významný kulturní fenomén, který si získal miliony oddaných fanoušků po celém světě. A to i včetně České republiky. Nutno ovšem dodat, že známé univerzum se nerozšiřovalo pouze skrze filmy a seriály, ale také přes knižní tituly, které byly dostupné i u nás. V České republice existuje Star Trek v knižní podobě od roku 1991, tedy od vydání titulu Příběhy kosmické lodi Enterprise, sborníku devíti příběhů od Jamese Blishe. Star Trek tak měla v průběhu let pod palcem nakladatelství jako Albert, Baronet a Netopejr.

Podstatným člověkem českých edic se ale stal Albert Balatka, brand manager nakladatelství Laser-books, který byl zároveň dlouhodobě v kontaktu s Paramount Global, společností, která na slavnou franšízu vlastní práva. A právě Balatka se nedávno stal poslem poměrně smutných zpráv. Vypadá to, že Laser ukončuje vydávání knih z univerza Star Trek v České republice.

Důvodem má být špatná a složitá komunikace s výše uvedenou společností. Skrze facebookový příspěvek od serveru Fantasymag.cz si můžete přečíst i Balatkovo vyjádření. Problémy s komunikací se zřejmě začaly vyskytovat už v roce 2020, tedy po spojení firem CBS a Viacom, v rámci čehož vznikl Paramount Global.

Jak Balatka ve svém postu píše, kvůli špatné komunikaci s vlastníky práv ležely mnohé již přeložené romány u ledu, zkomplikoval se proces se schvalováním obálek a v neposlední řadě začal kvůli těmto komplikacím i opadat zájem čtenářů. Ani po několika letech nebylo na obzoru žádné zlepšení, spíše naopak, protože studio Paramount se možná v budoucnu spojí s Warnery, což by zřejmě celou situaci ještě více zkomplikovalo. 

Po 25 letech tak knižní Star Trek řada v České republice končí.

,,Vydali jsme za tu dobu skoro sedm desítek těch nejlepších románů, jaké knižní univerzum Star Treku nabízí, a celý příběh zakončíme letos organicky a tematicky – posledním dílem trilogie Volání osudu. Byla to jízda! Ale jak se říká… Všechno dobré musí jednou skončit,“ uvedl Balatka.

Stále však bude fungovat český server Startrek.cz, na němž o legendární sérii najdete celou řadu zajímavých článků. Co se filmového Star Treku týče, stále by se mělo počítat s titulem, jenž naváže na snímky, v němž si zahráli Chris Pine, Zachary Quinto a další. S jeho výrobou se to ale také pěkně táhne. Dále se chystá jakýsi origin story, který se bude odehrávat několik desetiletí před filmovým Star Trekem z roku 2009.