Na další filmový Star Trek s obsazením, v němž se nacházejí hvězdy jako Chris Pine, Zachary Quinto a Zoë Saldana, čekají mnozí fanoušci od dob vydání třetího dílu, tedy od roku 2016. S jeho výrobou se to ale neskutečně táhne, navíc se kolem něho točí řada komplikací, kvůli kterým začínají někteří fandové pochybovat o tom, zda vůbec někdy vznikne.

Na začátku roku 2022 to vypadalo, že film je konečně na cestě, ale o několik měsíců později snímek ztratil režiséra Matta Shakmana, který se místo toho upsal Marvelu, aby natočil reboot Fantastické čtyřky. Posléze film zcela zmizel z kalendáře premiér studia Paramount, přičemž o půl roku později to vypadalo, že celý projekt se nachází na mrtvém bodě.

Naděje se nezlepšily ani poté, co si Chris Pine postěžoval na způsob, se kterým Paramount se značkou nakládá. Sám navíc prohlásil, že by ho vlastně nepřekvapilo, kdyby film nakonec nikdy nevznikl, protože jeho výroba se zdá být vyloženě prokletá

Matt Shakman projekt opustil před více než rokem, ale Paramount za něj dodnes nenašel náhradu. Takže ano, věci i nadále vypadají vcelku bledě, ale jistá naděje přece jenom vysvitla.

Scenáristka Lindsey Anderson Beer, která již příští týden uvede svůj režisérský celovečerní debut Pet Sematary: Bloodlines, v rozhovoru pro Collider uvedla, že se Star Trekem 4 se i nadále počítá. Celý projekt se jí velice líbí, přičemž zároveň pochválila všechny, kteří na něm pracují.

Nad její účastí však visí jistý otazník. Beer má být jednou z filmařek, která zpracovávala ke čtvrtému dílu scénář. Není však jasné, zda projekt úplně opustila, nebo zda na něm nepracuje jen dočasně, aby se mohla věnovat výše zmíněnému prequelu Řbitova zviřátek. Ve stejném rozhovoru totiž sdělila, že Star Trek 4 byl jednou z prací, které musela zanechat.

Ať už je to jakkoliv, je dobré vědět, že snímek patrně stále ještě není mrtvý. Ale lze jen těžko předvídat, kdy přesně se ho vlastně dočkáme. Nějaký ten rok to ale ještě určitě potrvá. 

Výroba čtvrtého Star Treku se může takto dlouho táhnout i kvůli tržbám zmíněného třetího dílu s podtitulem Do neznáma, který utržil 345 milionů dolarů (rozpočet činil 185 milionů). Což je nic moc. Paramount údajně doufal v miliardové tržby, tudíž po následném komerčním výsledku celá značka z žebříčku priorit studia klesla na nižší pozice.

Zcela původně měl být čtvrtý Star Trek o cestování časem, kdy se James T. Kirk setká se svým zesnulým otcem (Chris Hemsworth), ale nakonec bychom se měli dočkat zcela jiného příběhu.

Připomeneme ještě, že na projekt má jakožto producent dohlížet J. J. Abrams, který je z již nově vytvořeného příběhu pro čtvrtý díl velice spokojený.