Slovenského autora Jána Gálika mohou čtenáři znát hlavně jako spisovatele příběhů z žánrů sci-fi a fantasy. Jeho veřejná kariéra odstartovala v roce 2011, kdy se začal postupně zapojovat do různých literárních soutěží. Velký debut přišel ale až v roce 2021, kdy Gálik vydal pod taktovkou nakladatelství Artis Omnis debutový fantasy román Odvrhnutí. A teď, v roce 2022, usiluje autor o přízeň čtenářů znovu. Tentokrát ale s knihou, do které se propisuje jeho zkušenost se školstvím.

Kniha Kriedou alebo mečom? přináší vážnější obsah, než jsme od Jána Gálika byli doposud zvyklí. Nečekejte epické příběhy o statečných rytířích, majestátních dracích či mocné magii. Tento román totiž hyperbolizuje problémy současného školství. Příběh se tak zaměřuje například na šikanu, nezájem ze strany rodičů či vyhoření a bezradnost pedagogů.

Pokud byste si ale říkali, že to zní nudně a až moc poučně, tak se nemusíte obávat. Jak jsme již zmiňovali před chvílí, kniha tyto problémy hyperbolizuje, tedy zveličuje. Příběhová linka a vyprávění tak ve finále budou spíše akční a napínavé, čemuž napovídá i oficiální synopse:

„Spoločnosť čelí silnejúcej vlne násilností a šikany v radoch školopovinných detí. Riešenie vidí v zriadení Novej pedagogickej fakulty, ktorej absolventi majú pomocou nových pedagogických metód zabrániť narastajúcim incidentom. Jedným z nich je aj Michael - nastupuje ako učiteľ do školy kdesi na strednom Slovensku. Kedysi bol sám jej žiakom a zároveň jeden z preživších vražedného besnenia, ktoré sa tam pred rokmi odohralo. Je ozbrojený mečom a nožom, na svojej strane má zákony aj bojový výcvik. Jeho poslaním je nastoliť poriadok a disciplínu, a to za každú cenu...“

Ján Gálik opět spolupracuje s nakladatelstvím Artis Omnis. Zároveň se na vydání taktéž mohou podílet i čtenáři prostřednictvím crowdfundingové kampaně na portálu StartLab.sk. Kampaň jako taková ale neslouží jen k financování vydavatelských nákladů. Tvůrci zároveň chtějí knihu doručit do škol, aby zvýšili úroveň kritického myšlení. A to nejen mezi mladistvými, ale také mezi rodiči a pedagogy.

Požadované peníze ve výši 3700 eur tak budou rozděleny na dvě části. 2500 eur bude využito na úhradu části nákladů souvisejících s vydáním knihy. Druhá část ve výši 1000 eur se následně použije na distribuci knižního balíčku kritického myšlení do slovenských škol, které kromě Kriedou alebo mečom? obsahuje i knihy Lovci šarlatánov: Príručka zdravého rozumu a Pandémia hoaxov.

Více informací o kampani a úrovních odměn naleznete na stránce kampaně. Odkaz na ní se nachází vlevo pod článkem v sekci Zdroj. Knihu Kriedou alebo mečom? budete moci na StartLabu podpořit ještě dalších jedenáct dní.