O tom, že může být česká a slovenská žánrová literatura světová, jsme se během několika poslední měsíců přesvědčili minimálně třikrát. Čísla prodejů v našich malých zemích však hovoří jasně, čtenáři stále dávají větší přednost známým přeloženým titulům ze zahraničí. Mohl by tento fakt snad zabít naši literární scénu? To naštěstí ne, ale rozhodně dává menší šanci začínajícím autorům naskočit na rozjetý vlak knižní fantastiky.

S tímto problémem se teď snaží bojovat známé slovenské nakladatelství Artis Omnis, které na crowdfundigové stránce StartLab spustilo kampaň Aj slovenská fantastika môže byť svetová! Úkol akce je jasný, představit a zpropagovat začínající žánrové autory, najít úplně nové čtenáře, a hlavně o kvalitách přesvědčit ty, kteří slovenské literatuře nedůvěřují a raději sáhnou po přeložených zahraničních knihách.

Na co ale Artis Omnis potřebuje finanční pomoc, říkáte si? V rámci kampaně chce totiž nakladatel vydat hned čtyři knihy od začínajících i známějších slovenských autorů. Pamatujete si na předělanou verzi románu Gwind: Nezabiješ? od Lívie Hlavačkové? Tak přesně tato kniha by se díky úspěšné kampani mohla dočkat pokračování s podtitulem Sama za sebe.

Kromě druhého dílu série Gwind se crowdfundingová akce týká i Martina Benkoviče a jeho nového fantasy románu Ajriš či Jána Gálika, který chce čtenářům představit knihu Odvrhnutí, román plný náboženské nenávisti, magie a rytířů. A pokud byste měli náladu spíše na něco odlehčeného a vtipného, slovenský stand–up komik Martin Hatala připravil pro čtenáře dobrodružný fantastický příběh Hliadky! Hliadky!, jenž představuje satirický pohled na život na Slovensku.

Aby byla kampaň úspěšná alespoň z finančního hlediska, Artis Omnis musí vybrat 4 000 euro (necelých 102 000 korun). V době psaní článku, tedy 15 dní před koncem kampaně, na projekt již přispělo 59 backerů s celkovou částkou 1 565 euro. Vypadá to tedy, že by vše mohlo dopadnout dobře.

Pokud vás akce zaujala, přispět samozřejmě můžete i vy, naši čtenáři. Za 20 euro (520 korun) můžete získat jednu ze čtyř uvedených knih. Pokud byste měli zájem o dva tituly ze zmiňovaného výběru, zaplatíte 30 euro (780 korun). Zakoupit ale můžete rovnou všechny čtyři. V tomto případě budete nakladateli muset poslat 75 euro (1 950 korun). Navíc ale získáte i jedinečný artbook od vyhlášeného slovenského fantasy výtvarníka Michala Ivana. Nejdražší úroveň odměn, která se týká materiální odměny ve formě knih z nakladatelství Artis Omnis, stojí 120 euro (3 120 korun). V ní na vás čeká celkem deset titulů od začínajících i vyhlášených slovenských autorů.

Crowdfundingová kampaň Aj slovenská fantastika môže byť svetová! poběží ještě dalších čtrnáct dní. Backeři by se svých odměn měli dočkat během letošního října/októbra. Odkaz na kampaň naleznete pod článkem v sekci zdroj.