Komiksové peklo v podání Marvelu se nám naposledy představilo s Ghost Riderem. Jenže... TEN byl peklo sám o sobě. Ne, fakt, na ty filmy se nedívejte, jinak vám Nicolas Cage propálí díru do mozku. Mnohem lepší příklad bojovníka proti peklu je John Constantine - o něm ale tohle video nebude. Hlavně proto, že ho vlastní DC. Jenže má mnoho společného s postavou, na kterou se dnes podíváme. No a jelikož se Hulu vytasila se seriálem Helstrom, rozhodli jsme se v tomto článku zodpovědět jednu zásadní otázku: „KDO TO SAKRA JE?!“

Daimon Hellstrom pochází ze Země 616 a měl pořádnou smůlu už od narození. Nejen proto, že se mu na hrudníku usídlil pentagram. Je to totiž syn největšího pekelného zmetka, jaký existuje. Že by Satan, říkáte si? No... Pravdu máte tak napůl. Označení Satan totiž v případě Marvelu používalo hned několik mocných démonů, kteří patří do uskupení Hell Lords. V jejich hierarchii představuje „Satan“ označení toho nejmocnějšího démona, který by vládl ostatním. Protože jsou ale Hell Lords nevycválaná cháska a ultimátní hyperpekelník se zatím nenašel, Satan je tu každý druhý.

Přečtěte si také: Seznamte se s představiteli nové MCU Fantastické čtyřky

Démon, o kterém se teď bavíme, se ale ve skutečnosti jmenuje Marduk Kurios. Tomu se podařilo podrobit si velkou část pekelných dimenzí... Vy teď asi nevíte, jak to myslíme, co? Protože si Marvel zakládá na rozsáhlém multiversu, pod pojmem Peklo se skrývá několik oddělených dimenzí, kterým vládnou různí démoni. A nepřekvapivě spolu válčí o nadvládu nad těmito světy.

Ale zpátky k tématu. V honbě za mocí se tedy Hell Lords rozhodli vytvořit hybrida mezi člověkem a démonem. To se nakonec podařilo právě Mardukovi, když s mladičkou Victorií Wingate počal Daimona. Tomu o tři roky později přibyla i sestřička Satana... Zdá se to jenom nám, nebo už je tu tak trochu přesatanováno? Čert aby se v tom vyznal, že?

No nic. Život s chlapem obklopeným sírou není žádný med, o čemž by nebohá Victorie mohla pěkně dlouho vyprávět. Jeden by se z toho zbláznil – přesně to se jí totiž stalo. Během doby, kdy se Victorii navrátil zdravý rozum, ale stihla sepsat deník popisující její soužití s démonem. Pak umřela a nebohá dítka putovala do sirotčince.

Zatím, co si Satana vesele pískala s tatínkem v Pekle, prožíval Daimon život sirotka. Až později se dozvěděl pravdu o tom, kým je. To samozřejmě neuniklo pozornosti jeho otce, a tak vzal Daimona do své dimenze. A protože jsme v komiksu, tenhle arcipadouch se snažil milého synátora přesvědčit o tom, že dary Pekla jsou více než lákavé, a že na žhnoucí pekelné sesli se přeci jenom sedí nejlépe.

Není těžké uhodnout, že tahle nabídka Daimonovi zrovna dvakrát nesedla. Místo toho se zavázal k boji se zlem. A taky objevil svůj pravý potenciál – sílu Darksoul, která představuje opak lidské duše a Daimonovi propůjčuje nadpřirozené schopnosti. Ano, uhádli jste – je to ten pentagram na jeho hrudi.

Během cesty z Pekla zpět na Zem Daimon ještě stihnul šlohnout Satanův trojzubec a vyvolat si vůz tažený třemi pekelnými koňmi. Teď byste asi chtěli znát jejich jména. Byli to Set, Amon a Hecate. Jenže o ty později Daimon přišel, a tak teď jezdí na hřebci jménem Iblis.

Přijal titul Syn Satanův a celé roky věnoval studiu démonologie, aby se mohl postavit zlým silám, které často vedla jeho povedená sestřička. Jak už to tak ale bývá – v jednom se to možná dobře táhne, ale když je vás víc, je hned boj s pekelnickou cháskou snazší. Daimon tedy hned několikrát spojil síly s Ghost Riderem a týmem Defenders, ke kterému se později přidal.

Tam také poznal svoji osudovou lásku – hrdinku jménem Hellcat, která by se dala ve zkratce popsat jako Catwoman se superschopnostmi. Tihle dva se také později vzali a společně vytvořili tým paranormálních vyšetřovatelů. To bylo mimochodem v době, kdy přišel Daimon o svoji sílu. Ale nebojte se – však se mu po čase opět vrátila.

Tím pádem se tedy mohl konečně vydat zpět za svým otcem a zabít ho. Což se mu také podařilo. Peklo tedy našlo nového vůdce – sám Daimon přijal tento titul proto, aby udržel rovnováhu mezi Nebem a Peklem.

Stručný životopis tedy máme za sebou. Tak si pojďme objasnit, jak je to vlastně s tím jménem našeho hrdiny. Protože v tom byste při čtení komiksů mohli mít pěkný zmatek. Hellstrom je Daimonovo příjmení. Za svůj superhrdinský alias si zvolil název Hellstorm, což je asi tak neprůhledné, jako kdyby si Peter Parker říkal Parker-Man.

Jak moc silná tedy tato postava je? Pekelně. Kromě svého táty dokázal s maličkou pomocí porazit i mocného Dormammu, se kterým jsme se ve filmové podobě už jednou setkali, a v podstatě je to Hellstromův děda. Zdá se to jenom nám, nebo má tahle pekelná cháska hodně vážné rodinné problémy?

Taky bojoval s Madcapem, což je parchant, kterému se nejednou postavil Deadpool a takéhealing factor. Hellstormovi neunikl ani Scarecrow – to není ten od Batmana, jen stejnojmenný zloduch s nadlidskými schopnostmi. Strašák od DC by proti němu neměl šanci.

Hellstrom se umí libovolně teleportovat mezi dimenzemi. Což je ale v porovnání s genetickým dědictvím od Satana slabota. Díky Darksoul totiž umí Daimon používat nejrůznější kouzla a nadpřirozené síly.

Hodně mocnou zbraň pak představuje tzv. soulfire. Ten má hned několik použití. Předně umí vyvolat bolest v živých bytostech, ale dá se i vystřelovat v podobě soustředěného energetického paprsku. Soulfire ale Hellstromovi slouží i jako prostředek k vyvolání jeho démonického kostýmu. Když totiž složí tři prsty ruky do podoby trojzubce, nechá energii soulfire doslova pohltit jeho tělo. A tím se z něj stane pekelná variace na Opičího krále.

Stejně jako pro Thora Mjőlnir, je i trojzubec dost podstatná součást Hellstromovy výzbroje. Tahle zbraň je vyrobená z netherania, což je psychosenzitivní kov, který najdete výhradně v pekelné dimenzi. Trojzubec umí koncentrovat a zesilovat nejrůznější mystické energie – to se vztahuje i na soulfire. Hellstrom díky tomu mohl dokonce po omezený čas létat.

Hellstrom u sebe ale také nosil nejrůznější artefakty - například kouzelný krystal Necromanteion. Hodně důležitý je grimoár Grimorium Ventum, který obsahuje návody na mocná zaklínadla a lektvary. Nachází se tu i kouzlo, s jehož pomocí lze vyvolat samotného Ďábla.

Daimon Hellstrom nezapře svoji démonickou polovinu ani vizuálně. Má špičaté uši, drápy a pentagram, o kterém jsme si už říkali. Zapletl se do hledání nového Sorcerer Supreme po tom, co se tohoto postu vzdal Doctor Strange. Bojoval se svou sestrou, pokusil se posednout Venoma, aby ho přidal do Monsters of Evil, což je skupina prastarých monster ovládaných démony, kterým může poroučet jen Daimon nebo někdo, kdo má pekelné znamení. Jo a taky jednou cestoval do Atlantidy.

Jak se ale liší seriál od komiksů? Předně nám z názvu nepochopitelně vypadlo jedno L. Satana se tu jmenuje Ana a zdá se, že se svým bratrem vychází mnohem lépe než v komiksech, protože mu v boji proti démonům bude pomáhat. I když, kdo ví... Třeba mu nakonec vrazí kudlu do zad. No a nebo to vůbec není Satana a tvůrci nás jen tahají za nos.

I origin těchto dvou postav se tak trochu změnil. Jejich otec není samozvaný vládce pekel, ale pouhopouhý sériový vrah. My ale dáme krk za to, že pravda je tak trochu jinde. Naše sourozenecká dvojice bude cestovat po světě a střetávat se s nejrůznějšími démony. Jeden z nich se dokonce usídlil v těle jejich matky a aby toho nebylo málo, mocné zlo hrozí zničením světa.

Přečtěte si také: Futuramě dávat sbohem nemusíme, Hulu nám nadělí další řady

Na pomoc jim ale přijde tajemný Caretaker. Pokud je tato postava věrná komiksové předloze, můžeme se těšit na supersilného, nestárnoucího chlápka, který jezdí na cool motorce ze šedesátek a jeho hlavní zbraní je lopata. Víte snad o jiném zahradním náčiní, kterým se dá pekelná verbež pořádně přetáhnout po hlavě? Přece jen – sekačkou čerta nepohřbíte. Svoji premiéru zažije i doktorka Louise Hastings, která se stará o nemocnou Victorii Helstrom a na rodinu již léta dohlíží.

Celkově bychom se měli dočkat mnohem temněji laděného příběhu, než je u hraných marvelovek zvykem. Vyprávění by mělo být podáno syrově, se vším hnusem a krvavým násilím, které k řezání démonů patří. Seriál bude disponovat až hororovou atmosférou, jež zneklidní nejednoho diváka. Sami tvůrci se ostatně inspirovali v mnoha hororových filmech.

Seriál tak bude plný všemožných odkazů na ta nejikoničtější jména tohoto žánru. Otázkou ale zůstává, jak se Helstrom zapojí do MCU. Víme, že tento seriál bude obdobně, jako další připravované série, nějakým způsobem zapadat do kontinuity filmového vesmíru. Objeví se snad Hellstrom v některém z chystaných snímků? Žhavým kandidátem je rozhodně druhý Doctor Strange, o kterém už víme, že se v něm ukáže Scarlet Witch, která si pro sebe chystá půdu v nadcházející WandaVision. Tak uvidíme, čím nás nakonec tvůrci překvapí.