Mnozí počítali s tím, že se plnohodnotného traileru filmu Jurský svět: Nadvláda dočkáme za několik dnů v rámci Superbowlu. Nakonec jsme se ale dočkali už nyní, a tak máme k dispozici první pořádnou ukázku ze snímku režiséra Colina Trevorrowa, který má dost ambiciózní cíl - uzavřít nejen dějovou linii, kterou rozjely filmy Jurský svět a Jurský svět: Zánik říše, ale také linku originální jurské trilogie, tedy filmů Jurský park, Ztracený svět: Jurský park a Jurský park 3. Máme tu tedy podobný scénář jako v případě deváté epizody Star Wars s podtitulem Vzestup Skywalkera, takže doufejme, že tentokrát budou všechny relevantní tábory spokojenější.

Ale zpět k traileru. Ten začíná pozoruhodnou sekvencí, která kombinuje dinosaury, zasněžené prostředí a prvky westernu. A vypadá to přesně tak divně a zároveň skvěle, jak to zní. Zbytek upoutávky pak láká na klasickou blockbusterovou jízdu, přičemž tento dojem příliš nemění ani připomínky klasických tezí Johna Hammonda a Iana Malcolma z Jurského parku, týkajících se života a motivace ke stvoření dinosaurů.

Je to právě Ian Malcom v podání Jeffa Goldbluma, kterého můžeme označit za jedno z hlavních lákadel na straně lidských postav. Kromě něj se pak z původního Jurského parku z roku 1993 vrací také Sam Neill jako Alan Grant a Laura Dern jako Ellie Sattlerová, takže originální trojice hrdinů je zase spolu. A jak už víme z dřívějška, tentokrát má dostat více prostoru než Malcolm v Zániku říše. Samozřejmě se vrací také Owen Grady (Chriss Pratt) a Claire Dearingová (Bryce Dallas Howard).

Oběma bude opět k ruce mladičká Maisie Lockwood (Isabella Sermon), jejíž dějová linie patřila mezi ty zajímavější pasáže Zániku říše, a chybět nebude ani B.D. Wong a jeho Henry Wu. Dojde i na zcela nové postavy, z nichž jednu si zahrála DeWanda Wise. Také dinosauři nabízí zajímavou kombinaci dosud neviděných druhů a starých známých, které jsme mohli vidět v obou jurských sériích. I když neznáme správné heslo, díky traileru tak kupříkladu máme jistotu, že se konečně vrací na scénu ikoničtí dilophosauři.

Jurský svět: Nadvláda se v našich kinech objeví 9. 6. 2022.