Fanoušci fantasy, zbystřete! Českou hru na hrdiny jménem Dračí hlídka, která je v podstatě takovým duchovním nástupcem Dračího doupěte, čeká velká událost. A pokud patříte mezi fanoušky a nadšené hráče, tak byste na ní rozhodně neměli chybět. Letos totiž proběhne druhý ročník HlídConu, velkolepého srazu všech fanoušků Dračí hlídky.

Opět se vám tak naskytne možnost seznámit se nejenom s ostatními hráči, kteří u hry strávili dlouhé večery, ale také si s nimi hlídku samozřejmě i zahrát. HlídCon 2023 se navíc může opět chlubit pořádně šťavnatým programem, který bude kromě možnosti samotného hraní také plný přednášek a workshopů.

A pokud chcete nalákat na něco specifického, tak jednu z přednášek bude mít i náš milovaný Killer. Ta ponese název Pomůcky moderního PJ, Hraní RPG v 21. století, přičemž se zaměří na možnosti hraní RPG v době moderních technologií. Takže pokud jste vždy snili o tom se s Killerem střetnout osobně, HlídCon 2023 je ideální možnost. V rámci toho je také nutné zmínit, že Nerdfix má tu čest být hlavním mediálním partnerem celého festivalu.

A jelikož se jedná o systém připomínající Dračí doupě, tak samozřejmě nebudou chybět ani naši staří dobří pardálové z Na tahu, kteří jsou na festivalu uvedeni jako hosté. Dále bude možné se setkat také se samotnými autory Dračí hlídky, to znamená i s jejím otcem Pavlem ,,Tirusem” Ondrushem.

A kdy vlastně k celé akci dojde? Do deníků si zapište časové rozmezí 9.–11. 6. 2023. Akce se bude odehrávat na Střední škole designu a umění, knižní kultury a ekonomiky Náhorní v pražských Kobylisích. Časový program vypadá následovně:

Pátek 9. 6. 18:00 – 24:00

Sobota 10. 6. 9:00 – 24:00

Neděle 11. 6. 9:00 – 16:00

Do konce dubna navíc máte možnost zakoupit zlevněné vstupenky za 666 Kč, tudíž pokud se na festival chcete dostat za zvýhodněnou cenu, určitě nemeškejte! Více informací o vstupenkách naleznete přímo na oficiálních stránkách HlídConu níže.

A na co dalšího se vlastně ještě můžete těšit? Kromě Killerova výstupu můžete také navštívit přednášky jako Úskalí vydání herního světa jako knížky (Martina Magdová), Kreslení map v PowerPointu (TataMat) a Vážně i nevážně o chladných zbraních (Petr Eismann a Tereza Houšková). Pokud jste ochotní vyzkoušet si i nějaký ten workshop, tak je rozhodně také z čeho vybírat! Na festivalu se pro vás tak chystají workshopy jako Jak na cosplay (Kyra), Moje první hra jako PJ (Shelagh) a Jak začít hrát RPG (Farky, Vevy).

A jelikož to bude velkolepá akce se vším všudy, tak nebude chybět ani doprovodný program. Budete tak moci otestovat své znalosti v Pub Kvízu, oprášit herecké schopnosti v improvizační soutěži Souboj rolí – RPG battle a uvolnit se nejenom při hraní různých deskových her, ale třeba i videoherních klasik jako Quake 3, Doom a Wolfenstein. A pokud jste noční sova, v pozdějších nočních hodinách se budou promítat kultovní filmy The Gamers a The Gamers 2: Dorkness Rising, zábavné parodie, které ocení obzvlášť milovníci her na hrdiny. HlídCon 2023 toho zkrátka nabídne opravdu mnoho. Níže se můžete podívat na video z minulého ročníku.

Jak již bylo zmíněno, Dračí hlídka v podstatě vychází z Dračího doupěte, akorát má svůj vlastní systém, například se zjednodušeným hodem kostkou a vylepšeným rozvojem postavy. Celý systém také obsahuje běžné hratelné fantasy rasy: lidi, trpaslíky, elfy, hobity, gnómy, barbary a obry. K tomu máte několik povolání, například klasického válečníka, hraničáře, alchymistu, kouzelníka, kněze a zloděje.

Nutno také podotknout, že pravidla Dračí hlídky, podobně jako původní Dračí doupě, jsou rozdělena do dvou knih. V jedné se nacházejí pokyny a pravidla pro Pána jeskyně a ve druhé pravidla pro hráče. Zcela první pravidla Dračí hlídky úspěšně vyšla 22. 9. 2020. A to i přes nelehké období pandemie koronaviru. Už jsme vám ji každopádně představili i zde na Nerdfixu. A to v reportáži z akce AnimeShow 2021, na kterou se můžete podívat níže.

Co se nadcházejícího HlídConu týče, pro více informací určitě navštivte oficiální web festivalu. Dostanete na něj skrze odkaz ve zdroji článku.

Přijdete se podívat?