Každý velký seriál potřebuje svého showrunnera, tedy člověka, který povede scenáristický tým a bude mít celkovou kreativní i výrobní zodpovědnost za dané dílo. Jednoho takového bude mít i chystaný seriálový Harry Potter, kterého uvede HBO. Před několika měsíci jsme dostali ujištění, že jméno showrunnera se dočkáme v červnu. A nyní konečně známe odpověď.

Seriálového Harryho Pottera povede Francesca Gardiner, scenáristka, která psala pro známé série jako Kurýr (2012), Muž z Vysokého zámku (2015) a především fantasy Jeho temné esence (2019). Zároveň byla také jednou z producentek úspěšného seriálu Boj o moc (2018), za který i získala cenu Emmy.

Stává se tak showrunnerekou a hlavní scenáristkou nové verze o mladém čaroději s jizvou na čele, která by k nám měla dorazit v roce 2026. Ovšem pozor, seriál také našel filmaře, který zrežíruje hned několik epizod. 

Tím se stane seriálový veterán Mark Mylod, který točil pro známé seriály jako Hříšníci (2011), Hra o trůny (2011) a již zmíněný Boj o moc, za nějž má taktéž Emmy. V roce 2022 nám také nadělil satirickou černou komedii Menu s Ralphem Fiennesem v hlavní roli.

Z výběru tvůrců se zdá být nadšená i sama J. K. Rowlingová, která bude pro seriál vykonávat úlohu výkonné producentky. Autorka původních předloh už četla scénář k pilotní epizodě a vyslechla si i Mylodovu vizi, v rámci čehož se domnívá, že seriál je skutečně v dobrých rukou. Tak snad oba tvůrci nezklamou a do seriálové verze dají všechno, rozhodně před nimi neleží lehký úkol. 

Jelikož nyní máme na palubě hlavní scenáristku a režiséra, tvůrci se mohou začít poohlížet po vhodných hercích. Alespoň tak to Warneři plánují podle slov Channing Dungey, šéfky Warner Bros. Television Studios.

Plánovaný seriál by měl údajně trvat kolem deseti let, každá sezóna zřejmě bude adaptací jedné knihy ze série.