Pro hollywoodské režiséry je jednou z největších nočních můr nutnost sestřihat jejich snímek tak, aby vyhovoval požadavkům produkčního studia. A někdy jsou ony škrty a změny natolik velké, že tím výrazně utrpí celková kvalita. Tím se dostáváme ke snímku Sebevražedný oddíl z roku 2016, který natočil filmař David Ayer. Ovšem následné reakce byly především negativní, snímek zavrhovali do pekel jak kritici, tak i mnozí diváci, přičemž od některých dokonce padlo označení „nejhorší komiksový film všech dob“.

Zároveň ale mnozí filmoví nadšenci vědí, že verze filmu, jež nakonec šla do kin, vůbec neodpovídala vizi, kterou měl právě sám Ayer. Jeho původní verze měla být mnohem temnější a dospělejší, přičemž se měla především zaměřit na komplexnost jednotlivých charakterů. Nicméně studiu Warner Bros. se režisérovy představy příliš nezamlouvaly, proto poručilo, aby byl film přestřihán podle představ společnosti.

Výsledek však stál za starou belu. A mnoho fanoušků doufá, že jednoho dne se dočkají nějaké té režisérské verze, která by se například podobala té od Zacka Snydera a jeho Lize spravedlnosti. Evidentně si to přeje i sám David Ayer, který se patrně stále nemůže smířit s tím, že jeho film vyšel v takto neuspokojivém stavu. Věci se ale od roku 2016 pro filmový DC svět v mnohém změnily. 

Protože nyní jsou u kormidla James Gunn a Peter Safran, kteří mají plné ruce s práci s přípravami jejich DCU restartu. Gunn ale už ke konci minulého roku na svém Twitteru prohlásil, že se je vědom všech fanouškovských žádostí o vydání takzvaného „Ayer Cutu“ Sebevražedného oddílu. Zároveň ale v podstatě sdělil, že jejich prioritou bude hlavně výstavba DCU, ovšem žádostem fanoušků budou naslouchat. A jak to vypadá s vydáním režisérské verze nyní?

Vlastně zase o něco nadějněji. Ayer na svém Twitteru nedávno zveřejnil fotku Jokera v podání Jareda Leta, přičemž o den později pak zveřejnil další příspěvek, kde zazněla jedna velice slibně znějící informace. Podle Ayera mu James Gunn řekl, že ještě nadejde čas, aby mohla být jeho původně zamýšlená verze filmu sdílena s fanoušky. Pokud je to pravda, Gunn tak v podstatě nepřímo potvrdil, že režisérské verze Sebevražedného oddílu se skutečně dočkáme. Otázkou samozřejmě stále je, kdy k tomu dojde. 

Věci tudíž skutečně vypadají nadějně, ale i tak budou muset být fanoušci ještě trpěliví. DCU odstartuje až v roce 2025, přičemž kvůli momentální stávce herců a scenáristů se ještě může mnoho projektů opozdit. Je ale dobré vědět, že Ayerova zamýšlená verze možná nakonec přece jenom spatří světlo světa… eventuálně.

Ayer o režisérské verzi každopádně mluví už roky, prozradil například, že v jeho sestřihu se má nacházet jiný hlavní padouch, jsou tam o něco výraznější vazby na Ligu spravedlnosti a v neposlední řadě se v něm nachází mnohem více pasáží s Jokerem.