Filmová, seriálová, animovaná a herní divize DC Comics vstupuje do nové éry. To je jasné už od doby, kdy se potvrdilo, že kormidla chátrající komiksové bárky se chopí dvojice James Gunn a Peter Safran. Dlouho jsme spíše dostávali informace o škrtech a pomalu jsme si již zpracovali informaci, že Henry Cavill se již neobjeví v roli Supermana, případně že pokračování Ligy Spravedlnosti Zacka Snydera nikdy nespatří světlo světa. Po škrtech však konečně víme, jakým směrem se DC Comics a Warner Bros. Discovery chtějí vydat.

Podle starých pořádků nás čeká ještě čtveřice filmů, která dorazí do kin již v tomto roce. Jedná se o březnové pokračování Shazama s podtitulem Fury of the Gods. V červnu pak dorazí dlouho očekávaný The Flash v čele s problematickým Ezrou Millerem. Tento film by měl provést trvalý reset celého DCEU a nastavit základy pro plány Jamese Gunna a Petera Safrana. V srpnu pak kina navštíví Blue Beetle, ve kterém hlavní roli ztvární jedna z hvězd seriálu Cobra Kai Xolo Mariedueña. Posledním velkým DC filmem podle starých pořádků je pak pokračování Aquamana, ve kterém se objeví nejspíše naposledy v roli Arthura Curryho Jason Momoa. Podle zvěstí ale s Jasonem studio počítá do jiné role. Nejčastěji se mluví o roli vesmírného zabijáka Loba.

Poté nastane zrod první kapitoly DCU s názvem Bohové a monstra. Gunn se nechal slyšet, že vnímá DC Comics jako rozsáhlý multivesmír, ve kterém se však rozhodli zaměřit především na jeden jediný vesmír. Nicméně filmy jako Batman Matta Reevese či Joker Todda Phillipse mají stále místo ve filmové divizi DC, jen nebudou patřit do DCU, ale do takzvané DC Elseworlds, kde nebudou překážet kontinuitě restartovaného světa. Pokračování Batmana má dokonce stanovené i datum vydání na 3. října roku 2025. Oficiální název je Batman: Part II.

Ale zpátky k počátkům nové kapitoly DC Comics. James Gunn v krátkém videu představil prvních deset projektů, které by měly odstartovat novou éru pod jeho vedením. Zajímavé je, že příběhová kontinuita se nemá týkat pouze hraných filmů a seriálů, ale do jedné velké rodiny se zapojí i oblíbené animované filmy z Warner Bros. Animation a také připravované videohry. Což zní na první pohled opravdu zajímavě, tudíž jsme velmi zvědaví, jak právě filmy a seriály vytvoří půdu pro připravované videohry. Ty by měly zahrnovat stejný kánon, příběhy a herce z filmového a televizního světa.

Gunn se nechal slyšet, že připravovaný vesmír DCU může připomínat konkurenční universum od Marvelu. Jen si myslí, že esem v rukávu pro DC bude společné propojení příběhů od prvopočátku, kdy všichni společně budou tvořit jeden velký propojený příběh. Jak to však bude vypadat v reálných obrysech, je zatím ve hvězdách, na rozuzlení si tak budeme muset ještě pár let počkat.

CREATURE COMMANDOS

První sérií, kterou James Gunn se svým týmem připravuje, jsou poněkud neznámí Creature Comandos. Tato animovaná série již má napsanou celou první řadu, která se objeví na HBO Max. Série by měla mít sedm epizod, celý projekt je momentálně ve výrobě. Zajímavá jsou Gunnova slova, že do animovaných adaptací se budou snažit obsazovat herce, kteří poté budou schopni své postavy přenést i do live action adaptací. 

Creature Commandos je tým antihrdinů, kteří v DC Comics patří do sérií zaměřených na druhou světovou válku. Jejich první představení proběhlo v komiksu Weird War Tales #93 z roku 1980. Tým se během let značně měnil, ale podle přiloženého obrázku si můžeme dovolit tvrdit, že v tomto týmu bude Rick Flagg senior, doktorka Nina Mazursky, která je kříženec mořské víly a mořské nestvůry, a Doktor Phosphorus, což je jeden z batmanových záporáků, který má schopnosti spojené s radiací. Zajímavá je i dvojice Frankenstein a Frakensteinova nevěsta. Tým pak doplní dvojice G.I. Robot a Weasel, kterého jsme mohli vidět již v posledním Sebevražedném oddíle, který režíroval právě James Gunn.

WALLER

Do role Amandy Wallerové se vrátí skvělá Viola Davis ve vlastním hraném seriálu, který se objeví také na HBO Max. Děj by se měl odehrávat mezi první a druhou sérií skvěle přijatého seriálu Peacemaker. Dílo pak má na starost Christal Henry, která se podílela na psaní seriálu Watchmen, a Jeremy Carver, který se zase podílel na tvorbě Doom Patrol.

SUPERMAN: LEGACY

Superman: Legacy by měl být prvním opravdovým projektem, který odstartuje DCU. Dvě seriálové jednohubky by měly připravit půdu pro příchod Muže z oceli. Nebude se však jednat o tradiční origin. Měli bychom vidět Supermana, který balancuje mezi svým kryptonským a lidským já. Podle slov Safrana i Gunna bychom mohli vidět Supermana, který představuje pravdu, spravedlnost a laskavost ve světě, který tyto hodnoty považuje za staromódní.

Momentálně je film v procesu psaní scénáře, který píše samotný James Gunn. Ten by se s velkou pravděpodobností měl objevit i na režisérském křesle. Tento film jako jediný má i datum, kdy by se měl objevit v kině. Premiéra je plánovaná na jedenáctý červenec roku 2025. Otázkou však zůstává, kdo se objeví v roli Supermana.

LANTERNS

Další televizní sérií mířící na HBO Max by měl být seriál Lanterns. V něm by se měly objevit postavy Hala Jordana a Johna Stewarta. Tedy dvou nejoblíbenějších Green Lanternů. Seriál by měl sledovat osudy dvou vesmírných policistů, kteří půjdou po stopách obřímu hororovému tajemství. Samotní vrchní představitelé DCU mluví o Lanternech jako o vesmírném seriálu, který by se měl blížit atmosférou a kvalitou k detektivnímu seriálu True Detective.

THE AUTHORITY

Jeden z nejsrdcovějších projektů Jamese Gunna. Wildstorm bylo komiksové nakladatelství, které ukazovalo superhrdiny v netradičním světle. Toto nezávislé nakladatelství se v roce 1999 stalo vydavatelskou značkou DC Comics. The Authority je jedním z komiksů vycházející pod tímto nakladatelstvím. 

Postavy v The Authority jsou sice opravdovými superhrdiny, ale pro své cíle se nebojí zabíjet, případně přímo svrhávat celé státní aparáty. Jejich pohled na svět je dost skeptický a jejich přesvědčení je, že účel vždy světí prostředky. Bude rozhodně zajímavé sledovat, jakým způsobem tyto morálně šedé postavy proniknou do DCU. The Authority je připravován jako plnohodnotný hraný film.

PARADISE LOST

Tak toto by měla být takzvaná amazonská Hra o trůny. Seriál mířící na HBO Max by se měl odehrávat dávno před zrozením Wonder Woman a měl by nám ukázat prvopočátky vzniku společnosti, kde vládnou pouze ženy. Měl by nás čekat temný příběh plný zrad a intrik.

THE BRAVE AND THE BOLD

Tento film by měl být vstupním bodem Batmana do DCU. Nemáme očekávat Roberta Pattinsona ani Bena Afflecka, který se však s velkou pravděpodobností chopí režisérského křesla v některém z projektů. Tohle bude příběh především o Damianu Wayneovi, synovi samotného Bruce Waynea.

Film by měl čerpat z příběhů Granta Morrisona, který představil Damiana jako vraha vychovaného Ligou stínů. Jestli opravdu máme čekat adaptace Morrisonova příběhu, tak se konečně dočkáme pořádného rozšíření batmanovské rodiny, která všem předchozím Batmanům dost chyběla. Toto by mohl být opravdu velký projekt, který nastolí nové pořádky pro Batmana a jeho spojence.

BOOSTER GOLD

Tohle by mohla být trefa do černého, kterou byl také například seriálový Peacemaker. Booster Gold je totiž absolutní břídil z budoucnosti, který se díky technologiím přesune do minulosti, kde předstírá, že je superhrdina. Jedná se mezi fanoušky o velmi populární postavu s obrovským komediálním potenciálem. Booster Gold by měl být hraným seriálem, který opět bude mířit exkluzivně na HBO Max.

SUPERGIRL: WOMAN OF TOMORROW 

Příběh, který by se měl opírat o základy výborného komiksu od Toma Kinga. Toho u nás můžeme znát jako autora Batmana či Rorschacha. Kara El měla naprosto odlišný osud oproti svému bratrancovi, který byl poslán na planetu Zem, kde byl posléze vychován milujícími rodiči.

Kara žila více jak čtrnáct let na kousku planety Krypton, který se odloupl od zbytku. Z něj pak viděla jenom zmar, utrpení a smrt celé své rodiny i planety. Je tedy mnohem hrubší a drsnější než Superman samotný, bude proto zajímavé sledovat, jak si adaptace tohoto skvělého komiksu povede na velkých plátnech.

SWAMP THING

Posledním oznámeným projektem je Swamp Thing. Mělo by se jednat o hororový snímek, který nám představí zrod této bytosti, která umí být jak milá, tak neskutečně krutá a devastující. Více toho James Gunn a Peter Safran nepředstavili, ale ujistili fanoušky, že mají schovaných pár es v rukávu i pro tuto první kapitolu, která odstartuje dle všeho až v roce 2025. 

Který z oznámených projektů zaujal nejvíce vás? Určitě nám dejte vědět do komentářů.