James Earl Jones, legendární herec známý díky svému nezaměnitelnému hlubokému hlasu, zemřel v pondělí ve věku 93 let. 

James Earl Jones zanechal nesmazatelnou stopu v dějinách kinematografie a divadla. Jeho hlas, který dal život ikonickým postavám jako Darth Vader ze Star Wars a král Mufasa z Lvího krále, se stal jedním z nejvýraznějších v historii filmu. Za svou dlouhou kariéru, která trvala více než sedm dekád, získal nespočet ocenění, včetně dvou cen Emmy, čestného Oscara, ceny Tony a Grammy.

Jonesova cesta ke slávě byla však dlouhá a ne vždy snadná. Přestože v dětství trpěl těžkým koktáním, dokázal svou řečovou vadu překonat a stal se jedním z nejrespektovanějších herců své generace. Jeho neuvěřitelný hlas a charismatická přítomnost na jevišti i plátně okouzlily diváky po celém světě.

Jones se narodil 17. ledna 1931 v Arkabutle, Mississippi, a své herecké kariéře se věnoval od konce 50. let, kdy debutoval na Broadwayi. Jeho průlomovou rolí byl boxer Jack Johnson v divadelní hře The Great White Hope v roce 1969, za kterou získal svou první cenu Tony a později byl za filmovou adaptaci této hry nominován na Oscara.

„Když byl v 'The Great White Hope', bylo to krátce po zavraždění Martina Luthera Kinga a v ulicích Spojených států probíhaly nepokoje,“ řekl Dominic Taylor, profesor afroamerického divadla na UCLA. „A tady je černoch, který vyhrává za roli, v níž je v podstatě Jackem Johnsonem. Nemyslím si, že si dnešní lidé uvědomují, jak zásadné to bylo.“

Přestože nikdy nezískal Oscara za konkrétní roli, v roce 2011 byl oceněn Oscarem za celoživotní dílo. Jeho kariéra zůstane nezapomenutelná díky postavám, kterým propůjčil svůj hlas. Nejen že jeho Darth Vader z Hvězdných válek se stal jednou z nejznámějších postav popkultury, ale jeho výkon jako krále Mufasy v animovaném snímku Lví král zůstane hluboko vryt do srdcí diváků všech generací.

Jones měl i bohatou divadelní kariéru, za kterou získal další prestižní ocenění, včetně dvou cen Tony. Byl také respektovaným hlasovým hercem a jeho hlas zazníval nejen ve filmech, ale i v rozhlasových a televizních projektech, což mu vyneslo cenu Grammy za nejlepší mluvené slovo. Jones byl také uznáván pro své výkony ve filmech jako Hřiště snů (1989) a Hon na ponorku (1990). Na televizních obrazovkách se objevil ve slavné minisérii Kořeny (1977) jako autor Alex Haley. Jeho kariéra zahrnovala mnoho dalších rolí, včetně dabování, divadelních inscenací i prestižních televizních projektů.

James Earl Jones zůstane navždy jednou z nejvýraznějších postav divadelního a filmového světa, jehož odkaz bude inspirovat generace herců a tvůrců.