Legendární Arnold Schwarzenegger se během své dlouhé herecké kariéry stal tváří celé řady slavných akčňáků (a vlastně i komedií). Ovšem pokud bychom měli jmenovat roli, která ho jako velkou hvězdu vynesla do hollywoodských nebes, tak je to určitě role věčně zamračeného Terminátora. Smrtícího a téměř nezastavitelného robota z budoucnosti si Arnold poprvé zahrál ve snímku z roku 1984 od Jamese Camerona, ovšem srdce mnoha fanoušků si získal až s pokračováním jménem Terminátor 2: Den zúčtování (1991), v němž si tentokrát zahrál klaďáckého robota typu T-800.

Od té doby musel být Schwarzenegger zkrátka a dobře v každém dalším díle, protože se z něho stala v podstatě taková chodící a myslící duše celé slavné filmové série. Schwarzeneggerova přítomnost ale samozřejmě automaticky nezaručovala kvalitní filmovou podívanou. A přesně to začalo být patrné po vydání třetího dílu s podtitulem Vzpoura strojů (2003), který už měl podstatně horší recenze. Ovšem následné filmy na tom byly ještě hůře. 

Arnold Schwarzenegger si zahrál téměř ve všech vydaných filmových dílech, jedinou výjimkou byl Terminator Salvation (2009), kde jsme se dočkali pouze jeho CGI podoby. Ale vzhledem k tomu, že Terminátor patří mezi nejslavnější filmové série všech dob, je stále poměrně dost možné, že se jednoho dne zase dočkáme dalšího dílu.

Jak se ale zdá, ten už se bude muset obejít bez Arnolda. V rozhovoru pro The Hollywood Reporter, kde mimo jiné mluvil také o dalších filmech své kariéry, prohlásil, že už legendární značce dal sbohem.

,,Filmová série neskončila. Já jsem skončil. Zcela jasně se ke mně doneslo, že co se týče Terminátora, tak svět ho chce posunout k jiným motivům. Někdo musí přijít se skvělým nápadem. Terminátor byl z velké části zodpovědný za můj úspěch, takže k němu mám velice vřelý vztah. První tři filmy byly skvělé. Ve čtvrtém [Salvation] jsem nebyl, protože jsem dělal guvernéra. S pětkou [Genisys] a šestkou [Temný osud] se to dle mého nepovedlo. Věděli jsme to předem, protože prostě nebyly dobře napsané."

Jistě, Terminátor bez Schwarzeneggera je možná pro mnohé nepředstavitelný, ale herec má určitě pravdu v tom, že pokud má filmová značka pokračovat, tak ideálně s novými motivy a nápady. Oproštění se od minulosti, do které Arnoldův robot patří, by tak mohl být dobrý krok.

Mnozí fanoušci se navíc už dlouho domnívají, že od dob Dne zúčtování nevyšel jediný dobrý terminátorský film. Evidentně si to samé mysleli i tvůrci Temného osudu (2019), který ignoroval dějství dílů Vzpoura strojů, Salvation a Genisys, přičemž navázal na události z dvojky. A i přestože Temný osud se oproti čtvrtému a pátému dílu dočkal o něco lepších reakcí, žádným spasitelem celé značky se rozhodně nestal. Nemluvě také o tom, že ani jeho tržby nebyly kdovíjak působivé. 

Ještě je nutné připomenout, že na konci minulého roku se z čista jasna vynořila zpráva o tom, že James Cameron zvažuje udělat kompletní restart celé série. A kdo ví, možná to skutečně je ta správná cesta kupředu, protože navazovat na nynější filmovou značku, jejíž dějová linie je už pro mnohé docela matoucí, by mohlo být ve výsledku spíše kontraproduktivní. Zatím ale nevíme, zda se chce Cameron tohoto plánu držet.

Ať už ale má před sebou Terminátor jakoukoliv budoucnost, tak se zdá, že Schwarzenegger se v ní už nacházet nebude.

A pokud náhodou také patříte do tábora lidí, kteří by si přáli, aby celá značka skončila po Dni zúčtování, necháme tu pro vás video alternativního konce, ve kterém všechno dobře dopadlo a hrozba Skynetu byla definitivně zažehnána. Můžete si pak v hlavně představovat, že se jedná o kánon.