POZOR! Následující článek obsahuje spoilery k filmu John Wick: Kapitola 4!

V kinech momentálně boduje čtvrtý díl slavné akční série o Johnu Wickovi, ve kterém málomluvného a extrémně smrtícího titulního zabijáka ztvárňuje Keanu Reeves. Pokud jste už ale čtvrtý díl viděli, tak určitě víte, že Johnova cesta ve finále filmu došla ke svému konci. Johnovi se sice podařilo získat svobodu od věčného honu zabijáků Vysokého stolu, ale po duelu s jeho dávným přítelem Cainem (Donnie Yen) následně podlehl svým zraněním. Čtvrtý film tak udělal za jeho příběhem hezkou a v podstatě i uspokojivou tečku. Nyní ale samozřejmě přichází ona zásadní otázka. Co bude dál?

Inu, s celým univerzem se jednoznačně neloučíme. Obzvlášť také s ohledem na fakt, že John Wick 4 má momentálně parádní tržby, díky nimž má velkou šanci stát se nejúspěšnějším filmem série. Studio Lionsgate tudíž celému zabijáckému světu rozhodně nebude chtít dát sbohem. Na co se tedy můžeme v budoucnu těšit? Už nějakou dobu víme o dvou velkých projektech, na které navíc nebudeme muset čekat nějakou šíleně dlouhou dobu. 

V první řadě nás čeká podívaná jménem The Continental, která bude prequelem a trojdílnou minisérií, jež bude zasazená v 70. letech. Ta se zaměří na a mladší verzi hoteliéra Winstona Scotta (Ian McShane) a jeho parťáka a recepčního Charona (Lance Reddick). V nadcházející minisérii si je ale zahrají Colin Woodell a Ayomide Adegun.

Příběh by se kromě výše zmíněných postav měl také zaměřit na onen celosvětový řetězec hotelů, z něhož pochází název minisérie. Jak už z filmů víme, tyto hotely poskytují bezpečné útočiště pro všechny zabijáky Vysokého stolu, přičemž pokud některý z nich poruší tamní pravidla, čeká ho nehezký osud. Minisérie by měla premiérovat na na stanici Peacock už letos, přesněji během září/septembra. Tudíž v následujících měsících se snad dočkáme i nějakého toho traileru. 

Pak na nás čeká filmový spin-off jménem Ballerina, ve kterém si titulní profesionální vražedkyni zahraje kubánská krasavice Ana de Armas. Ten by mohl potěšit především české fanoušky, protože podstatná část hlavní části produkce probíhala v Praze.

Co se hlavního děje týče, tak Ballerina se jako malá stala svědkyní vraždy otce, ale zároveň vůbec netuší, proč si vlastně zasloužil zemřít. Ví jenom to, že jejího tátu zabil kdosi s tetováním. Vydává se tak na cestu pomsty, aby pachatele dopadla a řádně potrestala. Ve filmu se navíc objeví i sám John Wick v podání Keanu Reevese, který by měl s Ballerinou změřit síly. Snímek tak bude interquelem, který se bude odehrávat mezi třetím a čtvrtým dílem původní filmové série, což nedávno potvrdil i sám Reeves.

Ballerina zatím nemá oficiální datum premiéry, ale dočkat bychom se jí měli někdy v první polovině roku 2024. 

A co nás čeká dál?

V první řadě musíme připomenou, že se celkově počítalo s pěti filmy o Johnu Wickovi. Je ale možné, že John Wick 5 skutečně vznikne? Inu, pokud ano, tak by se to logicky mělo obejít bez samotného Johna, pro něhož si na konci čtyřky přišla zubatá. A pro jeho postavu to bylo finále odpovídající a uspokojivé, bylo by proto poměrně hloupé, kdyby v případném pátém díle vyšlo najevo, že John svou smrt celou dobu jen předváděl, aby měl od Vysokého stolu doopravdy klid. I sám Keanu Reeves uvedl, že si John zaslouží odpočinek. Návrat do role ale nevyloučil, jeho hlavním požadavkem ale je, aby daný snímek opět točil Chad Stahleski.

Více pravděpodobné spíše je, že další film se zaměří na jinou postavu. Pokud jste u čtyřky zůstali v kině až do konce závěrečných titulků, pak jste měli tu možnost ještě zhlédnout krátkou scénu, v níž se nic netušícího Cainea pokusí zabít po pomstě lačnící Akira (Rina Sawayama). Pokud k onomu slibovanému pátému filmu skutečně dojde, místo Johna by se mohl spíše zaměřit na jeho slepého bracha. Tedy doufejme. Sám Donnie Yen už každopádně uvedl, že by si roli zdatného zabijáka rád zopakoval. 

Dále se může vlastního spin-offu dočkat i Sofia Al-Azwar (Halle Berry), Johnova spojenkyně ze třetího dílu, která na sebe po jeho událostech možná přivolala hněv Vysokého stolu. Sama Berry v jednom z rozhovorů pro IGN dokonce naznačila, že Sofia by se skutečně mohla vlastního filmu (možná i seriálu) dočkat. Zatím si ale budeme muset počkat, co s sebou přinese budoucnost.

A nakonec tu máme ještě jednu hodně zajímavou možnost. A tou je crossover s akčňákem Nikdo (2021), jehož scénář zpracoval Derek Kolstad, jeden z hlavních scenáristů série Johna Wicka. V něm se Bob Odenkirk ujal role chlapíka jménem Hutch, jehož bojové dovednosti by mu kdejaký zabiják Vysokého stolu mohl závidět. Sám Kolstad totiž v jednom z rozhovorů pro ComicBookMovie.com prohlásil, že by se možnosti crossoveru nebránil. Je samozřejmě možné, že scenárista pouze žertoval, ale kdo ví. 

V univerzu Johna Wicka zkrátka a dobře ještě nějaký ten čas zůstaneme. A pokud jste náhodou ještě neviděli naši recenzi na čtyřku, pustit si ji můžete níže.