V první čtvrtině loňského roku jsme se dozvěděli, že režisér James Cameron by rád natočil filmovou adaptaci knihy The Last Train From Hiroshima: The Survivors Look Back (Poslední vlak z Hirošimi: Vzpomínky přeživšího) od Charlese R. Pellegrina. Jistě, filmař se nyní nejčastěji spojuje především s Avatarem, kterému mají v budoucnu vyjít ještě tři další díly, ale Cameron už v roce 2022 prohlásil, že by se rád věnoval také jiným projektům.

Server Deadline nyní přišel s novými zajímavými informacemi, ze kterých jasně plyne, že Cameron svůj plán o natočení filmu o shození atomových bomb skutečně myslí vážně. Práva na výše zmíněnou knihu zakoupil už před lety, nyní však udělal to samé i s nadcházející Pellegrinovou další knihou jménem Ghosts of Hiroshima, která má vyjít příští rok v létě. Cameron hodlá obě dvě knihy využít jako podklady pro svůj chystaný celovečerní kousek, který ponese název Last Train From Hiroshima.

A nyní k otázce, kdy se na film vlastně Cameron vrhne. Inu, podle zmíněného serveru se snímek začne točit hned, jakmile to dovolí produkce Avatara. Což ale může znamenat mnohé. Třetí díl s podtitulem Fire and Ash vyjde na konci roku 2025, Avatar 4 zas v roce 2029 a Avatar 5 až v roce 2031.

Je jasné, že Cameron je veleúspěšnou sci-fi franšízou zcela zaneprázdněný, ale je silně nepravděpodobné, že se na Last Train From Hiroshima vrhne až po dokončení všech zbývajících dílů. V minulosti ale uvedl, že by film rád natočil během „pauzy“ mezi Avatarem 3 a Avatarem 4, což se zdá být nejpravděpodobnější variantou.

U chystaného třetího dílu se bude Cameron bezpochyby hodně věnovat i samotné propagaci a na natáčení jiného celovečerního filmu zřejmě nebude mít čas. Z toho vyplývá, že první klapka Last Train From Hiroshima by mohla padnout někdy během roku 2026. Ale ještě uvidíme, s jakým plánem nakonec filmař přijde. 

Příběh chystaného filmu, který bude vycházet z jaderného útoku na japonská města Hirošimu a Nagasaki, by se především měl zaměřit na Tsutomua Yamaguchiho. Podle japonské vlády oficiálně jediného člověka, kterému se podařilo přežít oba dva jaderné výbuchy.

Podle Camerona bude snímek zcela nekompromisní podívanou pro kina, která bude dbát na co největší historickou přesnost.