Původní Insidious z roku 2010 zcela nepochybně patří mezi nejznámější horory 21. století. A jelikož si vedl slušně jak v kinech, tak i u kritiků a diváků, nebylo divu, že během let série vyprodukovala hned několik dalších dílů. Už příští rok se ale dočkáme v pořadí pátého filmu, který se začal natáčet letošní jaro. A nyní konečně víme, kdy přesně se snímku v kinech dočkáme. Oficiální premiéra byla stanovena na 7. 7. 2023, tedy v době, kdy do kin půjdou očekávané velkofilmy jako Indiana Jones 5, Mission: Impossible - Dead Reckoning Part One, Barbie, Oppenheimer a MCU snímek The Marvels. Horor tak čeká opravdu pořádná konkurence. 

Insidious 5 ponese název The Dark Realm, přičemž režie se tentokrát ujal Patrick Wilson, který si ve filmu zároveň opět zahraje jednu z hlavních rolí. Jedná se tak o Wilsonův režisérský debut, tak uvidíme, nakolik zdárně si s tím charismatický herec poradil. O samotném příběhu toho ale příliš nevíme, údajně se ale samotný děj má odehrávat deset let po událostech prvního dílu. Těšit se tak můžeme i na návrat Tye Simpkinse, který opět ztvární nyní již vysokoškoláka Daltona Lamberta.

Celá série se může chlubit poměrně slušnými komerčními úspěchy. První díl, jehož rozpočet činil „pouhých“ 1,5 milionů dolarů, vydělal necelých 100 milionů, tudíž sequel měl v podstatě zaručený. Série se tak následně dočkala tří dalších pokračování, přičemž všechny se mohly chlubit podobným komerčním úspěchem. Čtvrtému dílu s názvem Poslední klíč se dokonce podařilo vydělat necelých 168 milionů dolarů (z rozpočtu 10 milionů), bylo tudíž jen otázkou času, kdy bude série pokračovat dílem pátým.

Scénář k filmu si vzal na starost Scott Teems, který byl například jedním ze scenáristů, co jsou zodpovědní za hororový snímek Halloween zabijí z minulého roku. Film budou produkovat původní tvůrci celé série, tedy James Wan a Leigh Whannell. Přidají se k nim ještě producenti Jason Blum a Oren Peli.

Jste fanoušci známé hororové série?