Když se řekne René Goscinny, většina lidí si nevybaví nic jiného, než kultovní komiksovou sérii Asterix. Pravdou však je, že tento již zesnulý francouzský scénárista vytvořil mnohem více známých humorných komiksů. Za zmínku určitě stojí kovbojka Lucky Luke, dětská série Malý Mikuláš (Mikulášovy patálie) nebo historický humorný komiks Iznougud. Právě třetí jmenovaný se díky nakladatelství CREW objeví již brzy u nás.

Přečtěte si také: Asterix a Obelix: Cesta ke slávě

Hlavním hrdinou (antihrdinou) série je bagdádský vezír Iznougud, který slouží velkému kalifovi. Ve svém životě má jen jediné přání: Odstranit svého šéfa a sám se stát velkým kalifem. „Jenže jak to bývá, celý svět je proti němu. A veškeré jeho plány mají ve zvyku se nějakým nepříjemným způsobem zvrtnout…“

Originální série Iznougud od scénáristy Reného Goscinnyho a ilustrátora Jeana Tabaryho (Totoche) vznikala v letech 1962-1977. Po Goscinnyho smrti v roce 1977 se Tabary rozhodl po vzoru Alberta Uderza (kreslíř Asterixe) pokračovat v sérii sám, avšak trochu jiným způsobem. Zatímco předchozí komiksy na sebe často navazovaly, Tabary se rozhodl, že pod jeho vedením se bude každý nový díl věnovat uzavřenému příběhu. Stále se ale jednalo o skvělou humornou sérii, která překypovala situačním humorem.

Nejslavnějším svazkem série je bezpochyby ten první s názvem Velký vezír Iznougud (La Grand Vizir Iznogoud) z roku 1966. A právě ten vyjde v Česku velmi brzy pod taktovkou nakladatelství CREW jako součást edice Mistrovská díla evropského komiksu.

Komiks Velky vezír Iznougud s překladem od Richarda Podaného u nás vyjde již 22. června/júna 2021. Svazek bude k dispozici ve dvou různých variantách lišících se vazbou a samozřejmě cenou. Brožované vydání bude stát necelých 500 korun. Za pevnou vazbu si poté připlatíte téměř 200 korun. 

Ukázka z komiksu