Na jaře roku 2025 by měl premiérovat hraný remake slavného animovaného filmu Jak vycvičit draka, který bude zároveň vůbec první live action předělávkou kresleného titulu od studia DreamWorks. Nyní ale hrozí, že snímek k nám nakonec dorazí o něco později. Původně se počítalo s tím, že první klapka padne již tento měsíc v Belfastu, ale celou produkci značně zkomplikovala momentálně největší lapálie, které musí Hollywood čelit.

Řeč je samozřejmě o stále probíhající stávce herců a scenáristů, kvůli které značná část hereckých hvězd nemůže nic točit. Tvůrci možná doufali, že stávkující organizace, tedy SAG-AFTRA za herce a WGA za scenáristy, do srpna vyjednají s představiteli televizních a filmových producentů AMPTP nějakou dohodu, díky níž by mohla být stávka ukončena, ovšem k ničemu takovému zatím nedošlo. Natáčení chystaného remaku se proto odkládá na neurčito. 

Kvůli tomu samozřejmě také hrozí, že se bude odkládat i datum premiéry, ale to ještě není stoprocentně jisté. Bude zkrátka a dobře především záležet na tom, kdy přesně stávka obou dvou výše zmíněných organizací skončí. Každopádně bychom se měli těšit na stejný příběh, který nám nabídl i původní animák z roku 2010. Hlavním hrdinou se proto opět stane mladý vikinský bojovník jménem Škyťák, který se jednoho dne spřátelí se sympatickým drakem Bezzubkou, jehož druh je opředený legendami.

O konce jara už také víme, kteří dva herci se ujmou předních rolí. Škyťáka si zahraje Mason Thames, který si zahrál jak v hororu Černý telefon (2021), tak i v seriálech jako For All Mankind (2019) a Walker (2019). Vikinskou válečnici Astrid Hofferson ztvární Nico Parker, která letos zazářila ve veleúspěšné seriálové adaptaci videohry The Last of Us, v níž si zahrála Joelovu dceru Sarah. 

Na hraném remaku pracuje i Dean DeBlois, který je režisérem, scenáristou a producentem původních animáků. Pokud by remake šel do kin a zaznamenal v nich komerční úspěch, nabízí se otázka, zda by se hrané předělávky nedočkaly také další animované filmy od DreamWorks. To se holt necháme překvapit, premiéra je přece jenom ještě na míle vzdálená.

Zatím je oficiální premiéra stanovená na 14. 3. 2025, ale jak již bylo řečeno, je možné, že se snímku dočkáme až později.