Pokud jste milovníci žánru fantasy a na víkend nemáte žádné plány, srdečně vás zveme na akci, kterou ocení především nadšení fanoušci Dračí hlídky. Už tento týden totiž v Praze proběhne druhý ročník HlídConu, velkolepého srazu všech fanoušků zmíněné české hry na hrdiny, na němž na vás čeká celá řada nejrůznějších aktivit. Nerdfix je navíc hlavním mediálním partnerem, o to více nás tudíž potěší, když se na festivalu ukážete! Pokud Dračí hlídku aktivně hrajete, určitě si nenechte festival ujít, protože se na něm nejenom seznámíte s dalšími hráči, ale i samotnými tvůrci. A samozřejmě si budete moct stále populárnější hru i sami zahrát.

Ovšem program bude rozšířený o mnoho dalších aktivit. A když už jsme ten náš Nerdfix nakousli, tak se hodí připomenout, že se můžete těšit na mnoho zajímavých přednášek. Jednu z nich bude mít v sobotu i náš Killer, ta ponese název Pomůcky moderního PJ, Hraní RPG v 21. století, přičemž se zaměří na možnosti hraní RPG v době moderních technologií. Takže už jen kvůli tomu opravdu stojí za to na festival dorazit! 

Pokud jste ale také fanoušky našich kolegů z Na tahu, tak pro vás máme skvělou zprávu. Dračí hlídku si totiž zahrají dva členové, jmenovitě Kačka Slánská za kleričku a Robert Bauer za berserkra. Připojí se k nim ještě Artemian jakožto medicus a František Kotleta za nekromanta. Ano, TEN František Kotleta, jeden z nejslanějších autorů tuzemské fantastiky.

Vypravěčem se navíc stane Pavel ,,Tirus” Ondrush, sám otec Dračí hlídky. Co si budeme povídat, tohle bude řádně epická podívaná se vším všudy!

Dále se můžete těšit na přednášky jako Úskalí vydání herního světa jako knížky (Martina Magdová), Kreslení map v PowerPointu (TataMat) a Vážně i nevážně o chladných zbraních (Petr Eismann a Tereza Houšková). Pokud jste ochotní vyzkoušet si i nějaký ten workshop, tak je rozhodně také z čeho vybírat! Na festivalu se pro vás tak chystají workshopy jako Jak na cosplay (Kyra), Moje první hra jako PJ (Shelagh) a Jak začít hrát RPG (Farky, Vevy).

Chybět nebude ani doprovodný program. Budete tak moci otestovat své znalosti v Pub Kvízu, oprášit herecké schopnosti v improvizační soutěži Souboj rolí – RPG battle a uvolnit se nejenom při hraní různých deskových her, ale třeba i videoherních klasik jako Quake 3, Doom a Wolfenstein. A pokud jste noční sova, v pozdějších nočních hodinách se budou promítat kultovní filmy The Gamers a The Gamers 2: Dorkness Rising, zábavné parodie, které ocení obzvlášť milovníci her na hrdiny. HlídCon 2023 toho zkrátka nabídne opravdu mnoho. 

A pokud chcete další lákadlo, tak chybět nebude ani soutěž. Pořadatelé tak pro vás připravili tombolu o skvělé ceny, přičemž tou hlavní je figurka Černého draka o velkosti 40 cm. A to už je pořádný kousek! Celkově se bude losovat až o 10 cen.

Těšit se ale můžete i na kostýmovou soutěž. Pokud se tudíž nějak fakt dobře a stylově voháknete, možná vyhrajete nějakou z deskovek od jednoho ze sponzorů Albi. Samozřejmě platí, že čím propracovanější váš kostým bude, o to větší budou vaše šance na výhru. Tudíž si na něm dejte opravdu záležet. 

Na festivalu bude také možné zúčastnit se takzvaných Oneshotů, tedy jednorázových her Dračí hlídky přímo na místě. Těšit se tak můžete na všemožná fantastická dobrodružství, kterými vás provedou zkušení vypravěči. Pokud jste nováčci, dejte šanci Oneshotům jako Výprava na tajuplný Ohnivý ostrov, Hlubiny jezera Bestyne a Tajemství tří klíčů. Pokud už jste trochu zkušenější střelci, vyzkoušejte dobrodružství jako Hlubiny Šedého vrchu, Magie a moc a O jídle a kovech.

Drtivá většina Onshotů už sice má plné rezervace, ale ještě nemusíte zoufat. Pokud to ohlásíte na festivalovém infopultu, místní ambasadoři pro vás najdou vhodné dobrodružství, kterého se budete moct zúčastnit. Ve štychu tudíž rozhodně nezůstanete.

Festival bude probíhat od 9.–11. 6. 2023. Akce se bude odehrávat na Střední škole designu a umění, knižní kultury a ekonomiky Náhorní v pražských Kobylisích.

Dračí hlídka v podstatě vychází z Dračího doupěte, akorát má svůj vlastní systém, například se zjednodušeným hodem kostkou a vylepšeným rozvojem postavy. Celý systém také obsahuje běžné hratelné fantasy rasy: lidi, trpaslíky, elfy, hobity, gnómy, barbary a obry. K tomu máte několik povolání, například klasického válečníka, hraničáře, alchymistu, kouzelníka, kněze a zloděje.

Nutno také podotknout, že pravidla Dračí hlídky, podobně jako původní Dračí doupě, jsou rozdělena do dvou knih. V jedné se nacházejí pokyny a pravidla pro Pána jeskyně a ve druhé pravidla pro hráče. Zcela první pravidla Dračí hlídky úspěšně vyšla 22. 9. 2020. A to i přes nelehké období pandemie koronaviru.

Co se nadcházejícího HlídConu týče, pro více informací určitě navštivte oficiální web festivalu. Dostanete na něj skrze odkaz ve zdroji článku.

Dorazíte?