Na podzim roku 2003 nám režisér Richard Linklater nadělil jeden ze svých nejznámějších snímků, který po sobě zanechal jeden velký odkaz. A tím byla parádní Škola rocku, ve které se Jack Black ujal role rockového kytaristy Deweyho Finna.

Toho kvůli jeho poměrně chaotickému a trapnému chování na jevišti vykopne jeho vlastní kapela, což ho zanechá téměř na mizině. Jednoho dne se mu ale přes telefonní hovor podaří převzít pozici suplujícího učitele na prestižní škole, kterou měl původně získat jeho spolubydlící Ned (Mike White). Dewey se tak hodlá během doby, co má ve škole vyučovat, jen tak poflakovat a s klidem čekat na výplatu. Když ale zjistí, že třída dětí, kterou dostal na starost, se skládá ze samých hudebníků, rozhodne se z ní udělat svou novou rockovou kapelu. Ale samozřejmě potají, protože místní ředitelka (Joan Cusack) by něco takového rozhodně neocenila.

Snímku se podařilo celosvětově vydělat přes 131 milionů dolarů, přičemž zaslouženě se dočkal chvály jak od kritiků, tak i od diváků. 

A právě tento rok, přesněji 3. 10. 2023, bude snímek slavit 20. výročí své premiéry ve Spojených státech. Jack Black tak v nedávném rozhovoru pro Entertainment Tonight odhalil, že se v rámci výročí hodlá znovu shledat s herci, kteří ztvárnili šikovné studenty Deweyho třídy. Black se údajně nemůže dočkat, až veškeré herce znovu uvidí, obzvlášť s ohledem na fakt, že všichni z nich už jsou dospěláci kolem třiceti let.

Bohužel ne všichni herci se ale na znovushledání s Blackem objeví. Kevin Alexander Clark, který hrál ve třídě talentovaného a krapet hubatého bubeníka, zemřel v roce 2021 ve svých 32 letech poté, co ho srazilo auto. Zbytek obsazení Deweyho studentů se každopádně skládá z herců jako Miranda Cosgrove, Joey Gaydos Jr., Rivkah Reyes, Robert Tsai, Maryam Hassan, Aleisha Allen, Caitlin Hale, Brian Falduto, Z Infante, James Hosey, Angelo Massagli a Cole Hawkins.

Black každopádně slíbil, že jakmile se všichni sejdou, stoprocentně se s fanoušky podělí o nějaké fotky. 

Je zajímavé, že i přestože si snímek vedl skvěle z komerčního a kritického hlediska, nikdy se nedočkal žádného pokračování. V roce 2008 se začaly šířit zvěsti o tom, že druhý díl by mohl skutečně vzniknout, ale o čtyři roky později Black uvedl, že k ničemu takovému nedojde, protože on, Linklater a výše zmíněný Mike White, který byl zároveň jedním ze scenáristů filmu, se nemohli shodnout na společné vizi o tom, jak by mohl další díl fungovat.

Odkaz filmu ale žije dál. A to například díky muzikálu na Broadwayi, který vznikl v roce 2015. Dále je zde také stejnojmenný seriál z roku 2016, který byl v podstatě remakem filmového příběhu, ale ten se příliš chvályhodných reakcí nedočkal. 

Líbila se vám Škola rocku?