Slavná tvůrkyně Harryho Pottera, tedy spisovatelka J. K. Rowling, v posledních letech nezažívá úplně nejlepší časy. Kvůli svým mnohým twitterovým příspěvkům a eseji, ve které reagovala na své kritiky, je nyní známá autorka kouzelnického světa mnohými považována za transfobní. Distancovali se od ní jak mnozí fanoušci knižní a filmové série, tak i někteří představitelé od studia Warner Bros., pod kterým vznikly všechny filmové adaptace. Svůj nesouhlas vůči některým jejím příspěvkům, které se například týkaly názoru, že biologické pohlaví je reálná věc, vyjádřili i někteří herci z celé filmové série. A to včetně hlavního hereckého tria, které tvoří Daniel Radcliffe, Rupert Grint a Emma Watson. Ne všichni fanoušci se však proti autorce obrátili zády, mnozí z nich na různých sociálních sítích brání autorku do roztrhání těla. A přednedávnem se přišlo na jistou reklamní kampaň, která opět rozvířila vody kontroverze. 

Uvnitř metra ve Washingtonu si někteří fanoušci všimli reklamního videa na elektronickém billboardu od The New York Times, které se snaží představit si Harryho Pottera bez J. K. Rowling. A to prostřednictvím jejich odběratelky Lianny, na kterou se celé video zaměřuje. Jistě, Harry Potter bez J. K. Rowling se zdá být tím největším oxymóronem, co si jen lze představit, nicméně i tak se mnozí bývalí fanoušci autorky ozvali, že by s takovýmto krokem souhlasili. Na některé jejich příspěvky na Twitteru se můžete podívat níže.

Ne všichni však s odstřihnutím autorky od série, kterou sama vytvořila, souhlasí. Je zde i podstatná část twitterových uživatelů a fanoušků, kteří reklamní kampaň od The New York Times odsoudili, přičemž zároveň vyjádřili spisovatelce svou podporu. Zde je další ukázka několika příspěvků na Twitteru. 

The New York Times však zatím o své reklamní kampani neposkytl žádné detailnější informace. Na jedné straně příznivci autorky poměrně hlasitě vyjadřovali svou nespokojenost a pohrozili svým zrušením předplatného The New York Times. Na druhé straně zas někteří poukazují na to, že pověst slavné spisovatelky už nikdy nebude stejná, protože se rozhodla své kontroverzní názory zveřejnit. Tudíž vzhledem k tomu, že jak členové obsazení filmů, tak i Warner Bros jako celek, se snaží udržet značku Harryho Pottera daleko od všemožných kontroverzí, bude jistě zajímavé sledovat, kam se věci vyvinou.

J. K. Rowling se každopádně i nadále podílí na tvorbě filmové série Fantastická zvířata, jejíž třetí díl vstoupí do kin již 7. 4. 2022.