září/septembri roku 2015 vydalo nakladatelství Disney Lucasfilm Press téměř 200 stran dlouhou novelu s názvem Star Wars: Smuggler's Run, jež vyšla z pera vyhlášeného amerického spisovatele a komiksového tvůrce Grega Rucka (Buffy the Vampire Slayer, Batman). Kniha byla vydána v rámci události s názvem Journey To Star Wars: The Force Awakens, kdy Disney Lucasfilm Publishing propojovalo originální a sequelovou trilogii několika tituly.

Během několika posledních dní oznámilo komiksové vydavatelství IDW Publishing, že právě novela Star Wars: Smuggler's Run se dočká první anglické komiksové adaptace. Ta by měla být rozdělena na dva navazující díly s tím, že první sešit vychází 23. prosince/decembra 2020 a je tedy takovým malým předvánočním překvapením pro fanoušky Star Wars komiksů.

Přečtěte si také: Disney oznámil niekoľko nových Star Wars seriálov – všetko na jednom mieste

To, že jsme zmínili, že se jedná o první anglickou adaptaci není náhodou. Star Wars: Smuggler's Run se totiž jako první dočkal své komiksové adaptace v Německu. Jednalo se o čtyřdílnou mini sérii od spisovatele Aleca Worleyho (Age of the Wolf) a ilustrátora Inga Römlinga, která vycházela v německém magazínu Das Star Wars Universum od ledna/januára 2018 do března/marce 2018. Vydání od IDW tedy není úplnou novinkou, ale jen lokalizovaným komiksem v jiném formátu.

Co na fanoušky v komiksu ale vlastně čeká? Příběh vyplňuje mezeru mezi filmy Star Wars: Epizoda IV – Nová naděje a Star Wars: Epizoda V – Impérium vrací úder. Přesněji se odehrává po zničení první Hvězdy smrti. Hlavními hrdiny je oblíbené duo Han Solo a Chewbacca.

Ti se vydávají z měsíce Yavin 4 ve své legendární vesmírné lodi Millenium Falcon na velmi nebezpečnou misi, kterou neochotně přijali od princezny Leiy. Hlavním cílem mise je zachránit poručíka Caluana Ematta, uvězněného rebelského špióna, který je pronásledován nelítostným velitelem Beckem na planetě Cyrkon.

Jak již bylo řečeno, první sešit z krátké dvoudílné série vyšel 23. prosince/decembra 2020. Druhá část by se měla v prodeji objevit nejspíše 20. ledna/januára 2021.