Pokud se řadíte mezi milovníky japonských franšíz a válečné vřavy ve filmech a seriálech, možná jste již obeznámeni se sérií Gundam. Tu v roce 1979 vytvořil Yoshiyuki Tomino a animační tým společnosti Sunrise, přičemž pokud máte rádi japonskou sci-fi tvorbu s napínavými a řádně velkolepými válečnými příběhy, tak jste na správné adrese.

A přesně za měsíc se k nám dovalí nová podívaná od Netflixu, která ponese název Gundam: Requiem for Vengeance. V rámci letošního Geeked Weeku se streamovací služba pochlubila skoro pětiminutovým klipem plným akce, který si můžete pustit výše.

Příběh nadcházejícího šestidíleného seriálu, který bude zapadat do univerza Universal Century, nás zavede do roku 0079 univerzálního století, kdy knížectví Zeon vyhlásilo svou nezávislost na Pozemské federaci, což rázem vyústí ve válku.

V prvních fázích si Zeon udržel výhodu díky účinnosti svých nových zbraní, kterými jsou mobilní obleky. Aby však mohl dobýt celou Zemi, tak jim chyběla dostatečně velká bojová síla. Po jedenácti měsících od vypuknutí války se federačním silám podaří obsadit základnu ve Východní Evropě, která dříve patřila Zeonu. Ten následně vyšle prapor, aby základnu dobyl zpět, patřit do něho bude i Ilia Solari (Celia Massingham), kapitánka Rudých vlků, kteří právě dorazili z vesmíru.

Jako military sci-fi podívaná to nevypadá špatně, ale možná někomu nebude vyhovovat styl animace. 

Tvůrcem seriálu je japonský tvůrce Hajime Yatate, který už má se značkou bohaté zkušenosti, pracoval tak na sériích jako Gundam Build Fighters Try (2014), Gundam G No Reconguista (2014) a Gundam Build Divers Re: Rise (2019).

Scénář zpracoval Gavin Hignight (Tekken: Bloodline), o režii jednotlivých epizod se zas postaral Erasmus Brosdau.

Na Netflixu od 17. 10. 2024.