Poslední velké filmové adaptace staroanglického hrdinského eposu o Beowulfovi jsme se dočkali v roce 2007, kdy nám Robert Zemeckis nadělil svůj animovaný motion capture snímek s Rayem Winstonem v hlavní roli.

A někdy v budoucnu se dočkáme dalšího zpracování, tentokrát však krapet netradičního. Ve výrobě je snímek jménem Grendel, který bude adaptací stejnojmenné knihy z roku 1971 od Johna Gardnera.

Jak už název naznačuje, děj si posvítí na slavný epos z pohledu Grendela, království terorizujícího netvora, jehož musí Beowulf zastavit. Původní kniha, ve které je Grendel vyobrazen jako antihrdina, se mimo jiné zabývá tím, nakolik silný je vliv literatury a mýtů, stejně tak zabředne i do zkoumání povahy dobra a zla. A už také víme, kteří herci si zahrají dvě primární postavy. 

Grendela si zahraje oscarový Jeff Bridges, kterého příští rok uvidíme v očekávané sci-fi Tron: Ares. Dále ho můžeme znát ze slavných filmů jako Král rybář (1991), The Big Lebowski (1998) a Opravdová kuráž (2010).

Beowulfa, jeho lidského protivníka, zas ztvární Dave Bautista, hvězda ze Strážců Galaxie, která v poslední době zazářila v titulech jako Na nože: Glass Onion (2022) a letošní Duna: Část druhá.

Dobrou zprávou také je, že snímek bude obsahovat především praktické efekty, na kterých bude pracovat firma Jim Henson Company. Ta například pracovala i na slavných osmdesátkových fantasy filmech Temný krystal (1982) a Labyrint (1986).

K oběma zmíněných hercům se připojí další známé tváře, jmenovitě Bryan Cranston (Perníkový táta) jako král Hrothgar, Sam Elliott (Zrodila se hvězda) jako Drak, Thomasin McKenzie (Poslední noc v Soho) jako královna Wealhtheow a Aidan Turner (Hobit: Neočekávaná cesta) jako Unferth.

O scénář a režii se postará filmař Robert D. Krzykowski, který za sebou má zatím pouze jeden celovečerní film jménem Muž, co zabil Hitlera a pak yettiho (2018). Tak uvidíme, jak si s filmem poradí.

Původní předloha už každopádně byla jednou zadaptována v roce 1981 skrze snímek Grendel Grendel Grendel, který natočil australský filmař Alex Stitt. Připravovaná veze zatím nemá datum premiéry.