Na gothamského ochránce čeká setkání s lovecraftovským hororovým vesmírem. Dospělá odnož nakladatelství DC s názvem DC Black Label se totiž brzy rozroste o třídílnou minisérii Batman: City of Madness od Christiana Warda, ve které se hrůzy strašidelné říše dostanou na povrch města Gotham.

Hlavní zápletka komiksu se bude točit okolo takzvaného Gotham Below, strašidelné říše poháněné strachem a nevraživostí, jejíž brána je po celé věky střežená tajemnou organizací známou jako Soví tribunál. Jednoho dne se však něco pokazí, brána se otevře a do pravého Gothamu vnikne zlá verze Temného rytíře. Zvrácený Batman se pokusí chytit a vycvičit vlastního Robina, který by pro ponuré město mohl představovat skutečně velkou hrozbu. Pravému Batmanovi tedy nezbývá nic jiného, než navázat spojenectví se znepřáteleným Sovím tribunálem, aby mohli společně čelit hordě šílených verzí tradičních nepřátel, kteří se po otevření brány rozlezli v ulicích Gothamu.

Spojení Batmana s kosmických hororem vlastní není žádnou novinkou. Už dřív se o tuto fúzi pokusil například Hellboyův otec Mike Mignola, který fanouškům prostřednictvím svazku Batman Mikea Mignoly naservíroval povídku, v níž se Batman z roku 1928 musel poprat s lovecraftovským monstrem. Komiksový tvůrce Christian Ward se však při tvorbě minisérie Batman: City of Madness inspiroval jinými příběhy o Temném rytíři. Jmenovitě například grafickým románem Batman: Gothic od britské scenáristické superstar Granta Morrisona, kreslíře Klausa Jansona a dalších umělců. 

Hlavní inspirací se však stalo kultovní depresivní dílo Arkham: Pochmurný dům v pochmurném světě od již zmiňovaného britského scenáristy a božského kreslíře stejné národnosti, Davea McKeana. To potvrdil sám Christian Ward, který na sociálních sítích prohlásil: „City of Madness je můj milostný dopis Batmanovi a pseudo pokračováním komiksu Arkham: Pochmurný dům v pochmurném světě…“

Co to tedy znamená pro nás? Pokud autor mluví pravdu, můžeme se těšit na opravdu temný, depresivní a dospělý komiks, při jehož čtení pocítíme mrazení v zádech. Je však jen otázkou, jestli se to Wardovi povede minimálně stejně tak dobře, jako se to na konci osmdesátých let povedlo Morrisonovi a McKeanovi v Arkhamu, protože laťka je nastavená opravdu vysoko.

Na odpověď ale nebudeme muset čekat moc dlouho. První část třídílné minisérie Batman: City of Madness se v anglicky mluvících zemích objeví již během letošního října/októbra. K českému vydání samozřejmě žádné informace zatím nejsou. Pokud se však Wardův příběh povede, věřím, že se nakladatelství CREW vydání u nás rozhodně ujme.