Rok 2023 byl pro oscarovou Helen Mirren řádně nabitý. Objevila se v DC novince Shazam! Hněv bohů, pak v akčňáku Rychle a zběsile 10, následně si střihla roli vypravěčky v Barbie, přičemž příští měsíc s ní vyjde historické drama Bílé ptáče točené v Česku. Slavná britská hvězda se ovšem objeví ještě v jednom historickém snímku. Ten ponese název Golda - Železná lady Izraele, kde se chopí role Goldy Meirové, doposud jediné izraelské premiérky, která musela čelit obzvlášť velké krizi. Nyní zde máme i oficiální trailer, na který se můžete podívat výše.

Příběh nás zavede zpět do roku 1973, kdy 6. října/októbra, tedy v den největšího izraelského svátku a během měsíce ramadánu, zahájila na Izrael společný útok vojska Egypta a Sýrie, cílem útoku se tak staly Golanské výšiny a Sinajský poloostrov. 

Izrael tak proti této přesile povede premiérka Golda Meirová, která zároveň bude muset sama čelit konstantnímu a všudypřítomnému nebezpečí. Taktéž se bude muset potýkat s frustrujícím vedením svého čistě mužského kabinetu, v němž kvůli nenadálému konfliktu vzniknou určité spory. Naděje na záchranu jsou sice malé, ale i tak je premiérka odhodlaná udělat vše pro to, aby celou zemi ochránila a zachránila co nejvíce lidí před započatou jomkipurskou válkou.

Jednou z hlavních postav se ve filmu stane také slavný americký diplomat Henry Kissinger, kterého ve snímku ztvární Liev Schreiber (X-Men Origins: Wolverine). Z traileru to vypadá, že nás čeká napínavá konverzačka, která bude v určitých sekvencích krapet okořeněná i akčními scénami. 

O režii filmu se postaral izraelský filmař Guy Nattiv, který je zodpovědný za dramata jako Mabul (2011) a Skin/head (2018). Scénář si vzal na starost Nicholas Martin (Božská Florence).

Dále se ve snímku objeví herci jako Camille Cottin, Ed Stoppard, Rotem Keinan, Dominic Mafham, Ben Caplan, Mark Fleischmann a Lior Ashkenazi.

V našich kinech by měl snímek premiérovat 21. 9. 2023.